Volledig scherm
© Jeroen Stuve MaRicMedia

Verkeerspsycholoog vernietigend: 'Hufters en narcisten scheuren over gladde snelwegen'

BREDA - Automobilisten die zaterdagochtend met honderddertig kilometer per uur over de spekgladde snelwegen scheuren, moeten door de politie hard worden aangepakt. Dat zegt verkeerspscholoog Gerard Tertoolen tegen BN DeStem. Volgens Tertoolen voelen deze snelheidsduivels zich de koning van de weg en laten ze zich door niets of niemand uit het veld slaan, met alle gevolgen van dien. "De politie moet eigenlijk de rijbewijzen van deze verkeershufters afpakken, zonder waarschuwing."

Verkeersinspecteur Kees-Jan Langenberg werd zaterdag in West-Brabant in alle vroegte ingehaald door tientallen weggebruikers. Zij behaalden snelheden tot wel honderd kilometer per uur. Waarom trekken sommige weggebruikers zich zo weinig aan van alle waarschuwingen en adviezen die door de verkeersdiensten worden gegeven?

Zelfvoldaanheid en superioriteit
Volgens Tertoolen, die als verkeerspschyoloog onderzoek doet naar het gedrag van weggebruikers, voelen sommige mensen zich onaantastbaar zodra ze in hun auto stappen. "Ze krijgen een gevoel van zelfvoldaanheid en superioriteit. Zij zitten in hun machine en denken alles aan te kunnen. Ze voelen zich de koning van de weg en zoeken de grenzen van hun kunnen op."

Mensen die zaterdag op de snelweg met hun volle verstand de honderddertig kilometer per uur aantikken, zijn heel voldaan van zichzelf, zegt Tertoolen. "Zij vinden zichzelf helemaal geweldig, en de mensen die ze voorbijrijden, die wél keurig de adviezen opvolgen, vinden ze watjes. Terwijl het juist andersom is. Juist de persoon die het gevaar van gladheid inziet, is zijn rijbewijs waard."

'Narcisten reageren zich af'
Gevaarlijk rijgedrag van 'dit soort randdebielen' kan aangrijpende consequenties hebben. "Niet alleen voor hunzelf, maar ook voor anderen. Dat maakt het zo wrang. Dat ze andere levens in gevaar brengen met hun idiote en egoïstische gedrag. Juist op een dag als vandaag is het belangrijk dat de politie goed oplet, je valt nu heel makkelijk op als je met zulke snelheden over de snelweg raast."

Zijn er ook andere manieren om tot deze mensen door te dringen? "Dat is het lastige met narcisten", verzucht Tertoolen. "Want zodra je ze kleineert, gaan ze zich afreageren en wordt het waarschijnlijk alleen maar erger. Belerende campagnes en wijzende vingertjes hebben dus geen zin. De beste manier is sociale afkeuring. Merk jij dat iemand uit jouw omgeving zich als een hufter gedraagt op de weg? Nodig hem of haar uit voor een gesprek en praat erover samen."

In samenwerking met indebuurt Breda