Verkeersdeskundige over doorrijden na een aanrijding: ‘Mensen beseffen later pas wat ze hebben gedaan’

BREDA - De automobilist die zondagavond een 79-jarige vrouw in Breda aanreed en daarna besloot door te rijden, heeft zich nog steeds niet gemeld. Volgens voormalig verkeersofficier van justitie en verkeersdeskundige Koos Spee schrikken mensen vaak na een aanrijding en raken ze in paniek.

,,Dan kiezen zij ervoor om weg te rijden en beseffen ze later pas wat ze hebben gedaan", meldt Spee tijdens De Ochtend Show to go van AD. Maar dat is volgens Spee niet altijd de reden. ,,Het kan ook zo zijn dat automobilisten van tevoren iets hebben gedaan en hiervoor op de vlucht zijn. Als er dan een aanrijding plaatsvindt willen ze ook hier van wegrijden zodat ze niet gevonden kunnen worden.”

Volgens de voormalig verkeersofficier is er ook een kans dat bestuurders die doorrijden alcohol op hebben. En dan zijn er ook nog de ‘asocialen’. ,,Die mensen denken ‘barst maar met je schade, ik rij door!’.”

Drie keer per dag

Jelle Smits, woordvoerder van Waarborgfonds Motorverkeer, laat weten dat het vaak voor komt dat bestuurders doorrijden na een ongeval. ,,We hebben zo'n drie keer per dag te maken met dit fenomeen. Het gaat dan niet altijd om zwaar letsel, maar ook om lichte aanrijdingen."

De 79-jarige vrouw die zondagavond werd aangereden in Breda, is dinsdag geopereerd in het Erasmus MC in Rotterdam. Haar dochter Anette doet nogmaals een oproep aan de doorrijder. ,,Meld je gewoon zo snel mogelijk. Het is onacceptabel wat je nu doet. Het moet voor jou ook verschrikkelijk zijn. Iedere dag duurt voor ons te lang, we willen weten wie je bent.”

Volledig scherm
Vrouw aangereden door auto, bestuurder gaat ervandoor © MaRicMedia / Marcel van Dorst

In samenwerking met indebuurt Breda