Verhuur van de Koepel vertraagd

Peter Ullenbroeck

Breda

Het duurt nog even voordat de eerste huurder zijn intrek in de leegstaande Koepelgevangenis neemt. Reden: de noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw, vergen meer tijd. 

Dat laat vastgoedbeheerder VPS Nederland weten. ,,De Koepel is ooit gebouwd met de bedoeling dat er niemand uit kon. Daar moeten we een toegankelijk gebouw van maken. Dat  kost tijd.  Ook al omdat het een rijksmonument is waar je niet zomaar dingen mag aanpassen'', zegt woordvoerder Frans Nagel. 

VPS wil 300 ruimtes in de voormalige gevangenis verhuren aan beginnende bedrijfjes. Eigenlijk zouden de eerste huurders voor de kerst hun intrek nemen in het gebouw.  ,,Dat gaat dus iets langer duren. Gelukkig zijn de meeste praktische problemen inmiddels uit de wereld'', aldus Nagel.   

Na de sluiting van de Koepel - officieel de Boschpoort -  in 2013, werd het gebouw twee jaar als asielzoekerscentrum gebruikt.  Dit jaar vertrok de laatste vluchteling en besloot de eigenaar van het gebouw, het Rijksvastgoedbedrijf, de Koepel te verkopen. Maar dat kost tijd en daarom werd besloten om eerst voor twee jaar te gaan verhuren. 

Daarvoor nam de eigenaar VPS in de arm. Die deelde het gebouw op in 300 afzonderlijk te verhuren units, variërend van 20 tot 400 vierkante meter. De huurprijs ligt met 6 tot 90 euro per vierkante meter aanmerkelijk lager dan bij andere kantoorpanden. Dat zachte huurprijsje en het idee om met je bedrijf in een voormalige gevangenis te gaan zitten, zorgde voor een enorme belangstelling bij potentiële huurders. 

Ruim 350 gegadigden meldden zich de afgelopen maanden voor een werkplek in de FutureDome zoals de gevangenis de komende twee jaar is gedoopt.  Het gaat daarbij om de meest uiteenlopende bedrijfjes zoals een beginnende praktijk voor bewegingstherapie, maar ook een kinderpsycholoog. 

In samenwerking met indebuurt Breda