Volledig scherm
galder-foto : ron magielse een les van de oudste groep op de iduna school met lerares marilke jorine verheye © ron magielse / pix4profs

Verhuizing dreigt voor basisschool Galder: 'Door dit besluit dreigen kinderen op straat te raken'

GALDER - De basisschool Iduna in Galder dreigt te moeten verhuizen. De kleinschalige onderwijsinstelling past niet in het bestemmingsplan van de gemeente. Met de petitie 'Zet de school Iduna niet met haar kinderen op straat' probeert de school het college van B en W van Alphen-Chaam op andere gedachten te brengen.

,,Recentelijk hebben wij te horen gekregen dat onze school niet langer welkom is op de prachtige locatie in het buitengebied in Galder. B en W verbiedt ons te blijven op de plek, die juist zo geschikt is voor onze school”, schrijft de basisschool op haar website. De verbazing is groot en het verdriet eveneens. ,,We willen heel graag blijven op deze prachtige, rustgevende en heilzame plek", valt er te lezen. 

Kleine school

Koen Eiting, vader van de negenjarige Jazz, is bestuurslid van Iduna;. ,,Het is een enorme verrassing”, vertelt hij. Er zitten twintig leerlingen op de ‘staatvrije’ school, dat wil zeggen: een onderwijsinstelling zonder subsidie van het ministerie van Onderwijs. Kleinschaligheid en natuur staan voorop op de school, die sinds 1 januari 2017 gevestigd is in een boerderij net voor Galder, nabij het Mastbos en de Galderse Meren.

Volledig scherm
galder-foto : ron magielse pauze op de iduna school © ron magielse / pix4profs

Eiting: ,,Door dit besluit dreigen kinderen op straat te raken. We zijn enorm ontdaan. Onze zoon is ontzettend verbeterd sinds hij naar Iduna gaat. En nu hebben we opeens een paar weken of maanden om te verhuizen.”

Verhuurder van het pand, Esther van Beek, vertelt dat er diverse huurders in de ruimte hebben gezeten. ,,Een fysiotherapeut, een mediator, en nu een school. Er zit een agrarische bestemming op het pand, maar dit wordt al twintig jaar gedoogd”, vertelt zij. In de nabije toekomst zou daar verandering in komen door de herinrichting van het Markdal. In ruil voor de ontwikkeling van nieuwe natuur in het gebied, zou de bestemming op het pand gewijzigd worden, schetst de verhuurder. ,,Dat proces was nog aan de gang. Nu wordt er ingegrepen met handhaving. Het doorkruist elkaar.”

Gemeenteraad

De boodschap van Eiting en Van Beek is eensgezind. ,,We gaan de dialoog graag aan met de gemeente”, zegt Van Beek. Eiting: ,,Een gesprek, want onze grootste wens is om deze warme plek te behouden. We hopen dat we er alsnog uit kunnen komen met de gemeente.” De gemeente Alphen-Chaam wil morgen op de zaak reageren.

De petitie is inmiddels al meer dan driehonderd keer ondertekend. Het besluit van het college van B en W van Alphen-Chaam wordt 26 oktober besproken in de gemeenteraad. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  ZUNDERT - De Aa of Weerijs kronkelt liefdevol Breda uit en gaat onder de A16 door langs Effen. Daar loopt hij nagenoeg synchroon aan de N263 langs Rijsbergen, richting Zundert om vervolgens het land te verlaten. Aggie van Dongen uit Zundert wandelt graag, maar ontdekte dat er helemaal geen wandelroutes zijn in het gebied. Zij presenteert nu het mapje Wandelen Aa of Weerijs; negen routes door het gebied, allen met een afstand van ongeveer twaalf kilometer.
 2. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.

In samenwerking met indebuurt Breda