Volledig scherm
Piet en Corrie Mathijssen bij de ingang van hun maïsdoolhof in Prinsenbeek. © Martijn Schraven

Verdwalen en puzzelen tussen de maïs

Voor het twintigste jaar op rij laten Piet en Corrie Mathijssen uit Prinsenbeek mensen moedwillig verdwalen. Ook dit jaar weer toverden zij het 3,25 hectare grote maïsveld achter hun boerderij om tot een doolhof.

Doolhoven hebben in films en boeken niet altijd de beste reputatie. Denk aan het betoverde doolhof uit Harry Potter en de Vuurbeker, aan de beklemmende ontknoping in The Shining of aan de minotaurus die volgens de Griekse mythologie het labyrint van Kreta onveilig maakte. Dan is de werkelijkheid gelukkig een stuk vrolijker. Want hoewel niemand het leuk vindt om per abuis te verdwalen, biedt het vrijwillig betreden van een doolhof plezier voor jong en oud.

Quote

Alleen al rondrennen tussen de maïs is leuk, maar het is nóg leuker ook een doel te hebben

Corrie Matijssen

Dit jaar is er, vanwege het jubileum, gekozen voor een bijzondere maïssoort: het soort waar popcorn van gemaakt kan worden. Na afloop van de dwaaltocht krijgen bezoekers een zakje van de maïs mee, met recepten voor zoete- en zoute popcorn.

Bij het doolhof van Piet en Corrie is het niet alleen een kunst je weg te vinden, er moet ook gepuzzeld worden. ,,De bedoeling is dat kinderen sámen met hun ouders of grootouders aan de slag gaan", vertelt Corrie. ,,Alleen al rondrennen tussen de maïs is leuk, maar het is nóg leuker ook een doel te hebben." Dit jaar zitten er zestien letters verborgen in het doolhof. Deze vormen samen één woord dat te maken heeft met het thema van dit jaar: Europees Cultureel Erfgoed. Het doolhof Hof van Overveld, zoals het volledig heet, krijgt elk jaar een thema mee. Andere jaren stonden onder meer Maarten Toonder, Piet Mondriaan, Rembrandt, Suske en Wiske en Roald Dahl centraal met een themadoolhof.

Omdat het deze zomer veel te heet was om in het maïsdoolhof te lopen, hebben Corrie en Piet besloten het doolhof in Prinsenbeek langer open te houden, tot en met 21 oktober. De openingstijden zijn: woensdagmiddag van 13.00 tot 18.00 en zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00. Entreeprijs per persoon: 6 euro. Voor of na het dwalen kan er een kopje koffie gedronken worden op het terras. Adres: Overveldsestraat 10 in Prinsenbeek.

In samenwerking met indebuurt Breda