Verder dan een 'taxipas' met carnaval komt Breda niet
BREDA - De gesprekken tussen gemeente en de taxibranche over een permanent Bredaas taxikeurmerk zijn vastgelopen. Tijdens carnaval en het jazzfestival wordt daarom ook dit jaar weer een tijdelijke maatregel genomen om te voorkomen dat de stad wordt overspoeld door chauffeurs van buiten Breda.
Al bijna een jaar praten gemeente en branche over een verordening, waardoor in Breda (altijd) alleen chauffeurs zouden mogen rijden die over een Bredaas taxikeurmerk beschikken. Maar de partijen kunnen het niet eens worden over de voorwaarden voor keurmerk. "We beraden ons nu over hoe we verder moeten gaan met de verordening," aldus een woordvoerster van de gemeente.
Vrije markt
De taximarkt is in principe een vrije markt waardoor chauffeurs in het hele land kunnen opereren. Maar met een plaatselijke verordening kunnen er wel beperkingen gesteld worden, met name voor de opstapmarkt (taxistandplaatsen, en taxi's die mensen vanaf de openbare weg meenemen). Zo kan de gemeente een keurmerk verplicht stellen, dat chauffeurs alleen krijgen al ze bijvoorbeeld voldoen aan eisen op het het gebied van stratenkennis en klantvriendelijkheid.
Problemen
Over die eisen (en de kosten die met het keurmerk gepaard gaan) worden branche en gemeente het maar niet eens. "Ook wordt er voorbij gegaan aan kernproblemen zoals het aanpakken van de zwarte markt," vindt taxichauffeur Henk-Jan Albricht, die in de klankbordgroep zat die met de gemeente overlegt.
Albricht stapt nu uit de klankbordgroep. Ook met het Taxi Collectief, waar hij voorzitter was en dat uit een aantal taxichauffeurs bestaat, gaat hij stoppen. In Breda zijn taxiondernemers (veelal zelfstandigen) amper verenigd. De gemeente praat daarom met een klankbordgroep die bestaat uit enkele (wisselende) chauffeurs.
Buitenstaanders
Omdat het met de verordening niet wil vlotten, ligt de focus van de gemeente nu even op carnaval en jazzfestival, omdat dan veel chauffeurs van buiten Breda/Brabant een graantje mee proberen te pikken. De 'buitenstaanders' kunnen dat nog steeds doen, maar hebben voor die evenementen wel een taxipas nodig. Om die te krijgen moeten ze voor het aanvragen én het afhalen naar een loket in Breda komen, waar ze dan ook een vragenlijst moeten invullen.
"Met carnaval is voor min of meer dezelfde oplossing gekozen als voorgaande jaren," zegt Albricht. "Het was dit of helemaal niks. Er zit in elk geval een drempel in dat mensen naar Breda moeten komen om de pas te kunnen krijgen. Maar het is teleurstellend dat er geen een echte oplossing komt," zegt Albricht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Etten-Leurse (84) slachtoffer van fraudeur (17): ‘Ik schaam me zo. Maar ik ben ook zo moe’
ETTEN-LEUR - Ze is 84, woont buitenaf, al 30 jaar weduwe. Vorige week werd ze in haar huis in het buitengebied van Etten-Leur slachtoffer van een babbeltruc. ,,Ik schaam me dood.” Dat blijft ze maar herhalen. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Een verkenning van de Vuelta-etappe in West-Brabant: klimmen, wind én Bredase historie
BREDA - Van het Mastbos tot de Brabantse Wal. Verslaggever Sjoerd Marcelissen reed de West-Brabantse etappe van de Vuelta vooruit. -
PREMIUM
De mussen vallen letterlijk van het dak, zo warm: ‘Zet schoteltjes met water neer voor kleine dieren’
ZUNDERT/ROOSENDAAL - ,,Zonder gekheid”, zegt dierenverzorgster Latoya Siemons, ,,de mussen vallen van de warmte letterlijk van het dak en komen dan bij ons binnen met een gebroken poot.” Per dag worden zo’n honderd gewonde dieren afgegeven bij het Vogelrevalidatiecentrum Zundert.
-
PREMIUM
Bio-keurmerk: ja of nee? ‘Klanten weten hoe de dieren hier leven en dat maakt een keurmerk minder relevant’
Groen boeren, met oog voor dierenwelzijn en de natuur. Zowel consument als ondernemer lijken er steeds meer voor open te staan. Toch is de overstap van ‘reguliere’ landbouw en veeteelt naar biologisch produceren geen makkelijke taak. We spraken ondernemers en vroegen hen waarom ze wel of niet kiezen voor een bio-keurmerk. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
‘Oude’ kunstenaars helpen jonkies: ‘Op de academie maken ze je niet echt wegwijs in het werkveld’
BREDA - Kunstenaar worden is één, maar hoe zorg je ervoor dat je daar ook echt van rond kunt komen? Drie pas afgestudeerden van Sint Joost gingen een project aan om die randzaken met drie gevestigde kunstenaars te bespreken. Ze maakten ook kunst, te zien in de Stadsgalerij.
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer