Volledig scherm
Herdenking Ger van Zundert in Breda. © Pix4Profs/René Schotanus

Verdachte Tuinzigtse brandmoord Janie H. zou op dodenlijst staan en wordt bedreigd: ‘Ik huil al 30 jaar’

videoBREDA – Bredanaar Janie H., die ervan wordt verdacht Ger van Zundert te hebben vermoord door hem in brand te steken, mag uit beperking. Dat heeft de Officier van Justitie in Breda donderdag besloten tijdens een eerste pro-formazitting. 

Op deze manier kan H. naar eigen zeggen beter aan zichzelf werken en kan hij ‘van A tot Z’ verklaren. Tot op heden hield hij zijn kaken op elkaar over wat hij weet over en zijn rol in de gruwelijke zaak. 

De verdachte meldde donderdag dat hij wordt bedreigd en op een dodenlijst zou staan. De raadsman wilde daar verder niet op ingaan. De intimiderende sfeer bleek ook tijdens de zitting, waar een aanwezige een vinger over zijn keel haalde (doorsnijgebaar, red) bij het betreden van de zaal. 

Ger van Zundert werd in april van dit jaar in zijn garagebox aan de Sparrenweg in de wijk Tuinzigt in Breda door nog onbekenden vastgebonden en vervolgens mogelijk door verdachte H. in brand gestoken. Van Zundert overleed als gevolg van de brandwonden die hij opliep.

Quote

Het zijn piponeuzen die mij het leven zuur hebben gemaakt

Janie H.

Vooruitlopend op de inhoudelijke behandeling lichtte H al een tipje van de sluier op. ,,Het zijn piponeuzen die mij het leven zuur hebben gemaakt”. Hij doelt op de ruzie met familie Van Zundert na beëindiging van het bedrijf A&R dat hij samen had met slachtoffer.

De rechtbank besloot dat het boek Jongen van de Straat over het leven van H. mag worden toegevoegd aan het dossier. 

De zitting trok veel belangstellenden, waarbij er soms veel emoties vrijkwamen. De politie laat weten dat er extra parketmedewerkers zijn ingezet om de betrokken partijen tijdens de zitting gescheiden te houden. 

Geen aanhoudingen

In de zaak zijn tot op heden geen verdere aanhoudingen gepleegd. De twee verdachten die betrokken zouden zijn bij het vastbinden van Van Zundert zijn niet in beeld, zo vertelde de officier van justitie donderdag in de rechtbank. 

De dood van de graag geziene Van Zundert zorgde voor veel beroering in Tuinzigt. Op de uitvaart van Van Zundert kwamen honderden mensen af.

Verdachte H. had al langere tijd een conflict met Van Zundert, zo bevestigde advocaat Buntsma eerder. 

In samenwerking met indebuurt Breda