Volledig scherm
De laad- en losruimte van poppodium Mezz © Ingrid Bertens

Verbouwing Mezz in ijskast; bestuur 'verbaasd en teleurgesteld'

BREDA - De verbouwing van poppodium Mezz in Breda is voorlopig van de baan. De kosten van de verbouwing blijken volgens een nieuwe raming 450.000 euro hoger uit te vallen dan het budget (1,35 miljoen euro) dat de gemeente er voor gereserveerd heeft.

De voorbereidingen voor de verbouwing, die gepland was medio 2018, worden nu stil gelegd, zo schrijft het Bredase college maandag in een brief aan de gemeenteraad.

De verbouwing is niet helemaal van de baan. Maar er moet eerst een 'realistische, financiële basis' worden gevonden. Duidelijk is dat een eventuele verbouwing op zijn vroegst in 2019 plaats kan vinden. Een besluit daarover wordt nu over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heen getild. 'In de overdracht naar het nieuwe college zullen wij dit knelpunt meegeven,' aldus het college.

Teleurgesteld

In een schriftelijke reactie liet Mezz maandagavond weten 'verbaasd en teleurgesteld' te zijn over de brief van het college. 'Mezz vertrouwt erop dat de politieke partijen de eerdere onderkende urgentie tot verbouwing vertalen in het besluit om het benodigde budget alsnog vrij te maken', aldus de verklaring.

Grote zaal

De verbouwing van Mezz zou diverse zaken moeten omvatten. Zo zou de grote zaal een andere inrichting moeten krijgen, waardoor er voor bezoekers meer ruimte en een beter zicht zou ontstaan. Verder moet onder andere de laad- en losruimte aan de zijkant van het gebouw worden aangepast en moeten ventilatie en sanitair vernieuwd worden.

Met de ingrepen zou het vijftien jaar oude gebouw op orde gebracht kunnen worden. De gemeenteraad stemde er in oktober 2016 mee om 1,35 miljoen euro te reserveren voor de verbouwing. Dat bedrag was gebaseerd op een voorstudie van architectenbureau Erick van Egeraat (ook de ontwerper van het gebouw).

Complexiteit

Vervolgens is er een definitief ontwerp gemaakt. Dat werd doorgerekend door een onafhankelijk bouwadviesbureau. Daar kwam een raming van 1,8 miljoen euro uit. De voornaamste oorzaak van de overschrijding van 450.000 euro komt volgens het college voort uit 'de complexiteit van het specifieke bouwwerk'. Vooral de uitbreiding van de laad- en losruimte blijkt tot veel extra kosten te leiden. Maar ook aanpassingen aan een elektriciteitsruimte en het plaatsen van een hekwerk en een poort, vallen duurder uit. 

Kleine zaal

Mezz - dat het gebouw huurt van de gemeente - wil naast de verbouwing ook nog graag een uitbreiding van de kleine zaal (het voormalige café). Dat zou Mezz dan zelf financieren. De gemeente wil daar alleen aan meewerken als Mezz duidelijk kan aantonen dat de organisatie die extra kosten kan dragen. Dat is volgens het college op dit moment nog niet het geval. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda