Volledig scherm
Burgemeester Paul Depla ontvangt een speldje van CV de Jeanettekes van de Prins bij de viering van 50 jaar Venice in Breda. © Joyce van Belkom

Venisebar 50 jaar: homo of hetero, voor burgemeester Depla geen verschil

BREDA - De Venisebar vierde zondag haar 50-jarige jubileum met de burgemeester van Breda als eregast. De bekende Bredase travestiet Esther Hofman interviewde Paul Depla onder andere over zijn vruchtbaarheid, het uitgaansleven en het imago van Breda als homostad.

Nog voor de show goed en wel begonnen is zit de sfeer er bij de Venisebar al fabuleus in. Esther Hofman krijgt de lachers makkelijk op haar hand met grappen die haarzelf nog de gasten sparen. "De toekomst van het nichtenleven staat achter de bar en het verleden ervoor, dat kun je wel zien", houdt ze haar publiek onder andere voor. 

Volledig scherm
Quote

De toekomst van het nichtenle­ven staat achter de bar en het verleden ervoor, dat kun je wel zien

Esther Hofman

Even later blikt de travestiete praatjesmaker wat serieuzer terug op de emancipatiestrijd van homo's in Nederland. Ook bij de Venisebar blijkt de afgelopen 50 jaar veel te zijn verbeterd. Waar de bar vroeger dichte deuren, rolluiken en een deurbel bezat, is het nu een normale kroeg waar je gewoon naar binnen kunt lopen.

Tijdens het interview met de burgemeester blijkt dat Depla zelf opgroeide in een omgeving waar homo's er al helemaal bij hoorde. Wel zegt hij benieuwd te zijn naar de homotolerantie binnen de rest van de Bredase horecawereld. 

Quote

Homo en hetero. Oud en jong. Zwart en wit. Iedereen moet een pilsje met elkaar kunnen pakken

Paul Depla

Biertje

Volgens Depla is het als hetero soms moeilijk in te schatten hoe groot of klein het probleem van homodiscriminatie is. "Homo en hetero. Oud en jong. Zwart en wit. Iedereen moet een pilsje met elkaar kunnen pakken", stelt hij ondersteund door luid applaus. Wanner Hofman vraagt naar zijn favoriete café houdt de burgemeester zich diplomatiek op de vlakte door zo'n beetje alle tenten van de stad op te noemen. Wel belooft de burgervader om, net als zijn voorganger Ed Nijpels, de Venisebar te bezoeken met carnaval. 

Een prima moment, want de kroeg doet met c.v, de Jeanettekes dit jaar voor het eerst mee met de optocht. Want ook in Kielegat heeft de tijd de afgelopen 50 jaar niet stilgestaan.Bovendien zijn ze bij de Venisebar altijd al gek op prinsen geweest.

Volledig scherm
Esther Hofman AD Rotterdams Dagblad Hoeksche Waard © ADN Beeldredactie
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda