Volledig scherm
Holger Breukink met de vegaburger die binnenkort in Breda verkrijgbaar is. © Björn Burgers

Vegetarische fastfood-burgers op station Breda

BREDA - Wie op het NS-station in Breda een snelle vegetarische burger wil eten, kan binnenkort op meer plekken terecht. Fastfoodketen Smullers (aan de Belcrumzijde) heeft sinds vorig jaar al een vleesloze burger op het menu staan. Medio september gaat Björn Burgers (centrumkant) van start met uitsluitend vegaburgers.

Ook Wayback Burgers verkoopt op het station veggie burgers. Die zijn echter niet gebaseerd op vleesvervangers die naar vlees smaken (of dezelfde structuur hebben) maar zijn gemaakt van quinoa en falafel.

Zowel Smullers als Björn Burgers gebruiken de burgers van de Vegetarische Slager als basis. “Maar de bereiding is verschillend. Wij gebruiken bijvoorbeeld een stoomoven zodat de burgers goed sappig blijven en maken het verder op smaak met onder andere een uiencompote en mosterd”, zegt Holger Breukink, eigenaar van Björn Burgers.

Crowdfunding

Björn Burgers is een start-up die onder andere dankzij crowdfunding van start kan gaan. Eigenaar Breukink (‘iedereen noemt me Björn nu, maar zo heet ik dus niet, ik vond het gewoon goed klinken’) kom uit Amsterdam. Hij kent Breda goed doordat hij aan de KMA gestudeerd heeft.

“Maar de belangrijkste reden dat ik voor Breda gekozen heb, is dat we een mooie kans kregen op een A-locatie op een groot station. We willen een groot publiek bereiken. En niet alleen vegetariërs - ik ben zelf bijvoorbeeld geen vegetariër - maar ook mensen die even iets anders dan vlees willen en dan wel tegen fastfoodprijzen en op een snelle manier”, aldus Breukink. 

Kaas en ei

De ambitie is om meerdere filialen in Nederland op te gaan zetten van Björn Burgers. Voor de ontwikkeling van de burger heeft Breukink samengewerkt met chefkok Bert Stomphof. De burgers zijn uitgebreid getest met diverse panels. Ze zijn overigens niet veganistisch want er wordt kaas en ei in gebruikt. Behalve burgers zijn er straks ook friet en salades verkrijgbaar in de zaak. 

In samenwerking met indebuurt Breda