Veganistische leefstijl in opkomst
Zes keer meer veganisten in Nederland in 22 jaar tijd. Steeds meer mensen laten dierlijke producten links liggen en kiezen voor een plantaardige levensstijl. Maar het Voedingscentrum waarschuwt dat een te ongeïnformeerde overstap kan leiden tot bloedarmoede en problemen aan het zenuwstelsel.
Na het zien van een documentaire waarvan ze een nacht niet kon slapen, besloot Michelle Hendriks (23) uit Breda in oktober om veganist te worden. "Ik ben het niet eens met de gang van zaken rondom de bio-industrie en ik wil die rotzooi gewoon niet in mijn lijf."
Ze vindt dat veel mensen hun ogen sluiten voor wat er gebeurt in de dierenindustrie. "Maar het wordt steeds moeilijker om onze ogen te sluiten."
In Breda één restaurant
Hendriks merkt dat meer mensen veganist worden, zo ook in haar vriendengroep. "Toch lopen we in Nederland achter. In Breda hebben we één restaurant waar je als veganist kan dineren. Lunchen gaat wel op meer plekken."
Nederland telde 16.000 veganisten in 1996. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme zijn er nu zo'n 100.000 mensen die enkel plantaardig eten. Dierenrechtenorganisatie Bite Back wil dat nog meer mensen veganist worden en houdt daarom op zondag 4 maart een 'Vegan Outreach Actie' in de binnenstad van Breda. Actievoerders gaan een formatie vormen met borden en tonen beelden van dierenleed. Ook kunnen mensen door middel van virtual reality ervaren hoe het leven van een kip of varken is, van begin tot eind.
Bite Back gaat uit van het principe dat dieren een waarde op zich hebben en er niet enkel zijn om de behoefte van de mens te vervullen. Alex Romijn is al vijftien veganist en tevens woordvoerder bij de dierenrechtenorganisatie. Als hij vroeger op straat actievoerde met Bite Back wisten maar weinig mensen van veganisme af. Dat is veranderd. "Nu komen we veel mensen tegen die al plantaardig eten. Het is erg aan het veranderen."
Met de actie in Breda wil de organisatie mensen 'confronteren, informeren en inspireren zodat ze stappen gaan zetten om veganist te worden'.
Bewuster
Documentaires als 'Cowspiracy' en 'What the health' die beide ingaan op het eten van vlees en de impact van vee-industrie op het milieu, zorgen ervoor dat mensen bewuster nadenken over het eten van dierlijke producten.
In Breda hebben we één restaurant waar je als veganist kan dineren. Lunchen gaat wel op meer plekken
De Bredase Hendriks is een van deze mensen. Wel wil ze waarschuwen dat je niet in één keer alleen plantaardig kan eten. "Want dan kan je vitamine B12 tekort komen. Ik heb het zelf ervaren. Als ik een wondje had, werd het meteen een pijnlijke ontsteking. En dat op meerdere plekken. Ik kwam dus vitamine B12 tekort en dat slik ik er nu bij. Daar moet je wel rekening mee houden als je veganist wil worden."
Meer groenten
Dat beaamt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Volgens Postma moeten mensen zich eerst in veganisme verdiepen om de overstap op een verantwoorde manier te kunnen maken. Het heeft namelijk twee kanten: "Plantaardig eten vergroot de kans op vitaminetekort, maar anderzijds laat wetenschappelijk onderzoek zien dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Omdat veganisten vaak gezonder leven en meer groenten eten."
Volgens de expert zit vitamine B12 in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren. Veganisten moeten vitamine B12 erbij slikken. "Als het tekort oploopt leidt het tot bloedarmoede en problemen aan het zenuwstelsel. Ook is het belangrijk om voldoende eiwitten uit plantaardige bronnen te halen."
Eigen manier
Marion Pluimes is iemand die wel weet hoe ze de juiste producten moet verwerken in veganistische gerechten. Ze is eigenaresse van vega(n) Restaurant LOFF in de Wilhelminastraat en mede-eigenaresse van en docent bij De Groene Kookacademie. Ze houdt er niet van om stempels als ‘vegetarisch’ of ‘veganistisch’ te plakken: “Zelf eet ik alles behalve vlees en vis. Ik vind het belangrijk dat iemand eet zoals hij of zij wil. En niet omdat je vegetarisch of veganistisch bent. Iedereen vult het op zijn eigen manier in.”
Zo streeft ze ernaar om alles vanuit het wel te benaderen. Dus wat kan én mag je wel eten. “Ik wil dat mensen lekker en volwaardig eten. Ook thuis. Dus als iemand in het restaurant om het recept vraagt, krijgt ie dat ook.”
Ook krijgen we regelmatig bezoek van bloggers die komen lunchen, dineren of een taartje komen eten
Ze merkt ‘heel duidelijk’ dat steeds meer mensen voor een plantaardige leefwijze kiezen. Dat komt door haar werk bij De Groene Kookacademie, maar ook door de gasten in haar restaurant waar de kaart voor tachtig procent bestaat uit veganistische gerechten en twintig procent uit vegetarische gerechten. “We krijgen veel vragen. Ook krijgen we regelmatig bezoek van bloggers die komen lunchen, dineren of een taartje komen eten.”
Gezonde leefstijl
Volgens haar wordt er in de media ook steeds meer aandacht besteed aan een gezonde leefstijl. Wat ook een reden kan zijn voor de groei van het aantal veganisten.
Toch denkt Pluimes niet dat het aantal veganisten het aantal vegetariërs gaat overstijgen. “Ik denk wel dat het uiteindelijk op gelijke hoogte uitkomt. We zijn meer bezig met dierenleed, duurzaamheid en gezondheid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
PREMIUM
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
PREMIUM
Tweedehands en carnaval gaan al jaren hand in hand: ‘Zonde om carnavalspakken geen tweede leven te geven’
BREDA/HOOGERHEIDE - Wie een roze hoedje, gele boa of kleurrijk kieltje zoekt, kan binnenlopen bij een carnavalswinkel. Maar net zo makkelijk vragen carnavalsvierders aan bekenden of ze zo’n item hebben liggen, gaan ze langs bij de kringloop of bezoeken ze de carnavaleske vrijmarkt van ’t Kielegat. -
Fietser gewond bij botsing op oversteekplaats in Breda
BREDA - Een fietser is woensdagochtend gewond geraakt bij een botsing met een auto op de kruising Academiesingel en de Willemstraat in Breda. -
PREMIUM
Wilhelminastraat snakt naar herstel afgebrand pand: ‘Het is een lijdensweg’
BREDA - Bijna een jaar na de grote brand in de Wilhelminastraat in Breda is nog steeds niet gestart met het herstel van het zwaarst getroffen pand. Dat geldt ook voor het aangrenzende gebouw, dat flinke rook- en waterschade opliep.
-
indebuurt.nl
Torenbeklimming of middagje lachen: 5 x dit kun je doen komend weekend in Breda
Geen zin om dit weekend in je luie stoel door te brengen? Dan heb je geluk! Er staan genoeg leuke activiteiten op de planning in Breda. Check snel het lijstje en maak je plannen voor dit weekend. -
-
-
PREMIUM
Terheijden en trainer Fred Vrolijk gelukkig met elkaar: ‘Misschien blijf ik hier nog wel 10 jaar’
Bij Terheijden is men al heel lang blij met de verrichtingen van trainer Fred Vrolijk. Zo blij, dat het contract opengebroken is voor maar liefst drie (!) nieuwe seizoenen. En de liefhebber zit er al bijna vijf seizoenen. ,,Misschien dat ik hier nog wel tien jaar blijf.” -
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg.
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer