Volledig scherm
Dancetour op het Chasséveld in Breda. Archieffoto Ron Magielse © ron magielse / pix4profs

Veel bezwaren tegen evenementenbeleid in Breda

BREDA - Wethouder Boaz Adank trekt extra tijd uit voor het maken van een definitieve nota over het nieuwe evenementenbeleid in Breda. Hij zei dat maandagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

In de vergadering werd eerst door een tiental insprekers en daarna door diverse partijen kritiek geuit op de concept-nota 'Krach van evenementen' die Adank had ingebracht.

Goede basis
"De nota is op zich een goede basis om verder te gaan. Maar wij krijgen het gevoel dat belangrijke stakeholders niet zijn betrokken. Het college mag er wel een maand of twee langer voor uittrekken," aldus Sven Planken van de VVD. Petra Koenders van de PvdA zei 'gepast enthousiast' te zijn, maar vond ook dat de nota 'nog niet af' is.

CDA en BOB wilden de nota eigenlijk helemaal niet bespreken omdat ze vonden dat er te weinig naar belanghebbenden geluisterd is.

Volgens de nota mag het aantal (luidruchtige) evenementen in de binnenstad niet verder groeien dan de laatste jaren het geval was. Voor diverse locaties is nu een maximum aantal dagen vastgesteld voor evenementen.

De meeste insprekers vonden dat het aantal evenementen, dat de laatste jaren sterk is gegroeid, juist moet dalen. "In 2004 waren er op het Kasteelplein en in het park Valkenberg zes evenementen. Vorig jaar waren er 42 evenementendagen op die locaties," zei binnenstadbewoonster Corry Ebbers. Ze wees op de verstoorde nachtrust van bewoners maar ook op de (geluids)overlast die op- en afbouw van de evenementen met zich mee brengen.

'Geen winnaars, alleen verliezers'
Volgens Wilbert Kroon van de Stichting Chasséveld is eerder afgesproken dat op het Chasséveld maximaal vier luidruchtige evenementen worden gehouden. "Nu worden dat acht dagen." Volgens hem kent de nota 'geen winnaars, alleen maar verliezers'. De Wijkraad Stadshart/Valkenberg had zondag in een persbericht al felle kritiek geuit.

Enkele ondernemers constateren dat hun winkels slecht bereikbaar zijn tijdens evenementen. "De horeca heeft er misschien baat bij, maar voor winkeliers betekent het dalende omzetten," aldus Ad Goos van de Vrije Boekhandel.

Ook vanuit organisatoren kwam er kritiek. Volgens Eric de Bruijn van de Stichting Bredase evenementenondersteuning zijn de organisaties veel te weinig betrokken geweest bij de totstandkoming van de nota.

Wethouder Adank erkende dat stakeholders te weinig betrokken zijn. "We hebben dingen laten liggen. Er is gesproken met organisaties, maar ze herkennen zich niet in de nota." Hij zei in de vergadering van mei met een nieuwe versie te komen. 

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.

In samenwerking met indebuurt Breda