Volledig scherm
De Koepel in Breda © Leon Krijnen

Vechten om een plekje in De Koepel: al 250 aanmeldingen

BREDA - Het aantal aanmeldingen voor een plekje in de voormalige koepelgevangenis in Breda is inmiddels opgelopen naar 250. VPS, de vastgoedspecialist die door het Rijksvastgoedbedrijf is aangewezen om De Koepel te verhuren, heeft een kantoortje ingericht in het complex, om van daaruit de zaken te regelen. „We zijn er behoorlijk druk mee, het aantal aanmeldingen overtreft onze verwachtingen”, zegt woordvoerster Tessa van Leeuwen.

De belangstelling is volgens haar zeer uiteenlopend: van een sportschool voor mensen met het downsyndroom, sport voor senioren en mensen met dementie tot een psychologenpraktijk, gamemakers, film- en theatermakers tot kunstenaars die op zoek zijn naar een atelier.

Escaperoom
VPS werkt aan de hand van een paar thema’s die passen in het bestemmingsplan ‘maatschappelijke doeleinden’: zoals sport en spel, zorg en welzijn, creativiteit en innovatie en duurzaamheid. Over het initiatief voor een escaperoom: „Een hartstikke leuk idee, dat past in het thema spel, maar dit is zo’n voorbeeld waarbij we met de gemeente er nog even goed naar moeten kijken, of dat past.”

Van Leeuwen gaat er vanuit dat De Koepel, een groot complex met een tiental gebouwen (waaronder ook de vrouwenvleugel waar tot voor kort een azc in gevestigd zat met 400 vluchtelingen), goed gevuld wordt.

300 te huren units
​Sinds de bekendmaking, eind oktober, dat de Bredase koepelgevangenis voor zeker twee jaar in gebruik komt als verzamelcomplex voor uiteenlopende initiatieven en bedrijvigheid liep het direct al storm met aanmeldingen. Het gevangeniscomplex omvat 300 te huren units van 20 tot wel 400 vierkante meter. Van een cel tot een ‘enorme’ ruimte in de vroegere werkplaats van de gedetineerden. De penitentiaire inrichting De Boschpoort, zoals De Koepel officieel heette, sloot in april 2014 de deuren, als onderdeel van een grote bezuiniging in het gevangeniswezen.

In samenwerking met indebuurt Breda