Volledig scherm
© Foto: Ramon Mangold

Vanaf Jazzfestival wordt Breda strenger voor taxi's

BREDA - Tijdens het Jazzfestival voert de gemeente Breda een nieuw, lokaal taxikeurmerk in. Ook wordt er een stichting Kwaliteitstaxi opgericht. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

Begin dit jaar protesteerden taxichauffeurs in Breda. Ze vonden dat de  gemeente niets deed tegen snorders.
Volledig scherm
Begin dit jaar protesteerden taxichauffeurs in Breda. Ze vonden dat de gemeente niets deed tegen snorders. © Johan Wouters

Om de kwaliteit van de Bredase taxibranche te verbeteren, moeten chauffeurs onder meer laten zien dat ze beschikken over voldoende stad- en stratenkennis. Ook moet hun taxi herkenbaar zijn door een daklicht en worden ‘sfeerbeheerders’ ingezet bij standplaatsen, zoals die aan de Nieuwe Prinsenkade.

Dat het keurmerk pas met het Jazzfestival wordt ingevoerd is een teleurstelling voor chauffeurs die hoopten dat het strengere taxiregime al met carnaval zou gelden. Er wordt al jaren door lokale chauffeurs geklaagd dat grote aantallen taxi's van buiten de stad met name tijdens carnaval voor extra concurrentie zorgen en de regels aan hun laars lappen.

Dat er iets moet gebeuren werd de afgelopen maanden steeds duidelijker. Uit een onderzoek dat de gemeente eerder dit jaar liet doen bleek dat de service ver beneden peil is. Vooral bij de standplaats aan de Nieuwe Prinsenkade hangt met name op stapavonden een uitgesproken nare en soms zelfs gewelddadige sfeer. 

Quote

De chaos loopt de spuigaten uit.

Faissal Boulakjar, D66-raadslid Breda

Ondernemers waarschuwden dat mensen om die reden liever thuis bleven, terwijl in de raad werd geklaagd over de beroerde staat waarin de branche zich bevindt. ,,De chaos loopt de spuigaten uit'', verwoordde D66-raadslid  Faissal Boulakjar het gevoel in de politiek. En dat terwijl de taxichauffeurs worden beschouwd als ‘het visitekaartje van de stad’.

Niet alle Bredase taxi-ondernemers zijn gecharmeerd van het nieuwe beleid. Eerder deze maand zeiden ze al dat de chaos er niet kleiner op wordt, dat snorders er niet door worden afgeschrikt en korte ritten gewoon geweigerd blijven worden.

In samenwerking met indebuurt Breda