Volledig scherm
Zo zal, afgaande op de artists impression van Rienks architecten, het voormalige zusterhuis op landgoed De Klokkenberg er na de verbouwing uitzien. © Peter Ullenbroeck

Vanaf 3,5 ton een huis op De Klokkenberg

Breda -  Wonen in de voormalige hartkliniek en sanatorium De Klokkenberg in de bossen onder Breda kan straks vanaf 350.000 euro. 

Vastgoedontwikkelaar Richard Schul maakt woensdagmiddag officieel de prijzen bekend van de woningen die hij in het monumentale complex wil gaan bouwen. Dat gebeurt op de jaarlijkse haringparty van makelaarskantoor Schonk, Schul en Compagnie die dit keer op landgoed De Klokkenberg gehouden wordt. De belangstelling is groot, er worden zo'n 600 belangstellenden verwacht. 

Haast geboden

Schul wil vaart zetten achter de herontwikkeling van De Klokkenberg. De nieuwe eigenaar van het complex dat jarenlang leeg stond, wil eind september al van start gaan met de verkoop van de eerste dertig woningen.

Reden voor de haast is de voorgenomen afschaffing van de persoonsgebonden aftrek voor rijksmonumenten. De fiscus staat eigenaren van zo’n rijksmonument nu nog toe om de onderhoudskosten af te trekken. Maar tijdens de vorige kabinetsperiode was er al sprake van dat die regeling de komende jaren op de helling gaat. De Klokkenberg is een rijksmonument.

,,Het is dus zaak om voor de eventuele afschaffing, ik ga vooralsnog uit van 2019, klaar te zijn met de verbouwing van De Klokkenberg. Dat kan veel geld schelen. Mogelijk 40.000 euro tot een ton per woning’’, aldus Schul die eerder dit jaar het complex van een Eindhovense woningcorporatie overnam.

Volledig scherm
© artists impression Rienks Architecten

Verbouwing in fases

De ontwikkelaar wil De Klokkenberg in fases ontwikkelen. Te beginnen met het voormalige zusterhuis en de vrouwenvleugel. Ieder huis krijgt drie woonlagen. De kostprijs varieert van ergens tussen de 3,5 en 4,5 ton voor de huizen in het oude zusterhuis en vanaf 7,5 ton voor de herenhuizen in de voormalige vrouwenvleugel.

Schul mikt met het project op, wat hij zelf noemt, ‘progressieve mensen.’ ,,Mensen die begaan zijn met ecologie, het community-gevoel hebben. Want het is zeker in zo'n project belangrijk dat je als toekomstige bewoners met elkaar rekening houdt.'' 

 Als de verkoop goed loopt, hoopt Schul, mits ook de gemeente Breda bijtijds met de benodigde vergunningen over de brug komt, eind november met de verbouwing te kunnen beginnen. De eerste huizen zouden dan ergens in de zomer van 2018 opgeleverd kunnen worden.

Brug

Om het project ook voor gezinnen interessant te maken wil de ontwikkelaar een loop/fietsbrug over de Mark ter hoogte van de Koekelberg aanleggen zodat de basisschool in Ulvenhout binnen handbereik komt.

Volledig scherm
De nu nog leegstaande voormalige hartkliniek De Klokkenberg. Als het aan de nieuwe eigenaar ligt wordt snel begonnen met de verbouwing van het complex. Om te beginnen met het aan de andere kant gelegen zusterhuis en de vrouwenvleugel. © RENE SCHOTANUS
Volledig scherm
© artists impression Rienks architecten
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3407 stemmen