Volledig scherm
De Van Rossems in Breda © NTR

Van Rossems doorgronden Breda in nieuwe tv-serie

BREDA - Wat vinden de Van Rossems van het Kasteel van Breda en de Grote Kerk? In het vijfde seizoen van de NTR-serie Hier zijn de Van Rossems verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem Breda en vijf andere steden, en analyseren ze ieder vanuit zijn eigen expertise, en op hun eigen manier.

De drie Van Rossems laten elkaar plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

Breda is de aangewezen stad voor Maarten om uit te leggen waarom ons koningshuis ‘van Oranje’ is en waarom koning Willem Alexander ‘van Nassau’ als een van zijn achternamen draagt. De familie Nassau woonde honderdvijftig jaar lang op het Kasteel van Breda, waar nu de Koninklijke Militaire Academie is gevestigd. Vincent praat er over de architectuur, Maarten over de Vrede van Breda. 

Sis Van Rossem bezoekt de Grote Kerk met het praalgraf, waar onder anderen de eerste vrouw van Willem van Oranje, Anna van Buren, is bijgezet. Als Breda destijds niet in Spaanse handen en dus katholiek was gebleven, was Breda de laatste rustplaats geweest van alle Oranjes. Volgens sommigen was Breda dan zelfs de hoofdstad van Nederland geworden. Wat vinden Maarten, Sis en Vincent van die gedachte?

De serie begint dinsdag 22 januari. Breda komt aan bod op dinsdag 12 februari, vanaf 20.25 uur op NPO2.

In samenwerking met indebuurt Breda