Van retour naar de shop van Lieke en Lot
GroenBewustMet Retour Rumoer geven Lieke Verhagen en Lot Wels teruggestuurde kleding een tweede kans. 'Duurzaamheid is onze basis.'
Delen per e-mail
Online shoppen is makkelijk: vanuit je luie stoel bestel je met een paar muisklikken een nieuwe spijkerbroek. Twijfel je over de maat of kleur? Dan bestel je er twee, of drie. De kledingstukken die je niet wilt, kun je vaak gratis terugsturen. Maar dat retourneren kost bedrijven niet alleen geld; het is ook nog eens slecht voor het milieu.
,,Een retourpakket kost een ondernemer gemiddeld tussen de acht en twaalf euro. Soms verdwijnt de kleding daarna achter in een magazijn, die stukken verkopen wij weer", zegt Lot Wels (18) uit Waspik.
Net als Lieke Verhagen (20) uit Tilburg studeert ze Ondernemerschap & Retail Management aan de Avans Hogeschool in Breda. Het opzetten en runnen van een bedrijf is een belangrijk onderdeel van de opleiding, maar de passie van de vriendinnen reikt buiten de schoolmuren. ,,We hebben ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We hopen echt een verschil te kunnen maken."
Wij dachten dat goede kleding weer verkocht werd, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn
Hoe vervuilend is het terugsturen van kleding precies? Door een onderzoek van NOS Op 3, waar de meiden tevens hun bedrijfsnaam van leenden, maakten ze kennis met de wereld van retourzendingen. Hieruit bleek dat ongeveer 30 tot 40 procent van de online bestelde kleding in ons land terug wordt gestuurd.
Dat heeft invloed op de CO2-uitstoot; busjes moeten immers die bestellingen vervoeren. Nog meer impact heeft de manier van verpakken; de pakketjes zijn vaak groter dan de inhoud. Onnodig geproduceerd materiaal, hierdoor passen minder pakjes in een busje, waardoor deze sneller vol is en dus vaker moet rijden.
,,We zijn verder gaan onderzoeken waar de kleding vervolgens naartoe gaat. En daar schrokken we best van", zegt Lot. Lieke: ,,Wij dachten dat goede kleding altijd weer verkocht werd, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Soms wordt het zelfs weggegooid. Dan is de hele productie dus voor niks geweest."
Harde cijfers over hoeveel kleding er precies wordt weggegooid, zijn er niet. Verschillende grote bedrijven geven aan dat er tussen 97 en 99 procent weer terug de winkel ingaat. De rest belandt in outlets of gaat via opkopers de wereld over. Andere bronnen zeggen dat er meer wordt vernietigd dan bekend wordt gemaakt.
Gratis retour
Retour Rumoer richt zich specifiek op de kleine ondernemers. ,,De grote bedrijven verwerken hun eigen retouren. Voor kleine bedrijven is het soms niet eens rendabel om dat te doen en dus gebeurt er niks. Door de concurrentie voelen ze zich genoodzaakt om ook een gratis retourbeleid te hebben, maar zij hebben er financieel ook het meest last van."
Met de geretourneerde kleding is trouwens niks mis. ,,Het is nieuw, maar teruggestuurd omdat bijvoorbeeld de maat niet goed is. Niet omdat het kapot is. En wij gaan de kleding sowieso altijd nog na."
Om aan leuke kleding te komen, bellen Lot en Lieke verschillende bedrijven af. ,,We vertellen ze over ons concept en vragen of ze nog retouren hebben waar ze vanaf willen", zegt Lieke. Bij een positieve reactie wordt er vervolgens onderhandeld over de stukken en de prijs.
Op z'n retour?
- De textielberg in magazijnen groeit en verschillende verkopers worden zich steeds bewuster van hun kostbare retourbeleid.
- Zo worden er voor het verzenden van lagere bedragen soms weer kosten berekend of krijgen dure kledingstukken een extra groot etiket, om te voorkomen dat ze eenmalig gedragen en teruggestuurd worden.
- Ook werken grote bedrijven aan manieren om het online passen te moderniseren. Hiermee kan een klant vanachter het beeldscherm beter de maat bepalen.
- Voorbeelden hiervan zijn een vragenlijst, een merkenvergelijker of een app die je lichaam en maten scant.
En de respons is vaak positief, merken de twee; de webshop vult zich langzaamaan met meer kleding. ,,Voor de kleinere bedrijven is het goedkoper dan de retour zelf verwerken, en wij kunnen verkopen. Een win-win situatie, eigenlijk. Wij willen wel wat winst maken, maar zorgen altijd dat het goedkoper is dan de prijs waarvoor het is verkocht."
De kleding van Retour Rumoer moet tijdloos zijn. In de webshop zijn dan ook vooral basics te zien, zoals coltruien en flairbroeken. Lot: ,,We geloven in duurzame trends die langer in de kast hangen. Dat kun je natuurlijk aanvullen met een trendy rokje, dat verkopen we ook wel."
Voor de verkoop van duurzaam geproduceerde kleding staat Retour Rumoer niet per se. ,,Bij ons zit de duurzame gedachte in het alsnog een kans geven aan kleding dat anders niet verkocht zou worden. Anders dan tweedehands kleding, beginnen wij al bij de bedrijven."
En een retourzending bij Retour Rumoer. Kan dat? ,,Terugsturen mag natuurlijk wel; dat kun je volgens de wet ook niet verbieden", zegt Lot. Lieke: ,,Maar het is bij ons niet gratis; de consument betaalt voor de verzending. Bovendien verwerken wij het en verkopen het opnieuw. We hopen dat mensen naast de kleding ook echt voor ons verhaal kiezen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bredase kappers slaken noodkreet: ‘Den Haag help ons, anders moeten we de zaak sluiten’
BREDA - Eigenaren van kapsalons in Breda slaken een noodkreet voor meer steun uit Den Haag. Eén van de initiatiefnemers van een wat ze noemen ‘statement’ is Ali Tsouli (55) die sinds twintig jaar een kapsalon runt aan de Hambroeklaan in de Haagse Beemden (Kapper Alissandro). ,,Als we na 9 februari niet open kunnen is het voor veel kappers einde verhaal.” -
NAC-trainer Steijn: ‘Het wordt steeds moeilijker om Cambuur en Almere te achterhalen’
Trainer Maurice Steijn zag NAC opnieuw averij oplopen in de jacht op plek twee. ,,We wisten wat ons te doen stond, we konden ons geen puntverlies veroorloven.” Dat gebeurde wel, waardoor directe promotie verder uit zicht raakt. -
Einde aan twintig jaar klassieke parels in het kerkje van Van Gogh
ZUNDERT - Het waren kleine pareltjes. Intieme, klassieke concerten van hoog niveau in het Zundertse Van Goghkerkje. Na twintig jaar stoppen ze. De werkgroep die ze organiseerde is ermee opgehouden. -
PREMIUM
De gerbera's uit Made gaan de wereld rond: ‘We draaien prima, ondanks, maar ook dankzij corona’
MADE - Het is kwetsbare handel. Toch slaagt de familie Batist erin jaarlijks 35 miljoen gerbera's te verkopen vanuit de kassen in Made. Juist in coronatijd hebben mensen graag een bloemetje op tafel. ,,We draaien wonderwel. Maar het is hard werken.” -
PREMIUM
Door aanleg Nieuwe Mark zullen de singels verzanden
BREDA - Als de Nieuwe Mark straks weer door het centrum van de stad stroomt, dan zullen de singels verzanden. Maar aan de oplossing wordt gewerkt.
-
Onderhoud aan A58 kan tot flinke vertragingen leiden
ROOSENDAAL - Rijkswaterstaat gaat eind deze maand onderhoud uitvoeren aan de A58 tussen de knooppunten Princeville in Breda en De Stok in Roosendaal. -
PREMIUM
Moet Zundert de randweg doortrekken? ‘Zonder die weg wordt het onleefbaar!’
ZUNDERT- Het is niet per se nodig om in Zundert de randweg door te trekken naar het zuiden. Dat blijkt uit een nieuw rapport. Tot schrik van bewoners: ,,Zonder die weg is het hier onleefbaar!” -
PREMIUM
Kleine trechterman gaat op tournee in Breda
BREDA - Hij mag zich inmiddels één van de bekendste en meest geliefde Bredanaars noemen. Die roem zal dit jaar alleen maar groter worden, want de Kleine Trechterman gaat op tournee. In zijn eigen stad, van Belcrum Beach tot de Foodhall.
In samenwerking met indebuurt Breda