Volledig scherm
Michael Varenkamp, trompettist. Treedt op tijdens speciaal programma op de vrijdag in het Stedelijk Museum dat tijdens Breda Jazz Festival 2019 in het teken staat van de New Orleans Jazz. © Foto: Ramon Mangold

Van oude stijl tot Groovy Funk: een greep uit het programma van Breda Jazz Festival 2019

BREDA - ,,Rond?” Roland Kompier, programmeur van het Breda Jazz Festival kijkt even op van een stapeltje papieren. ,,Nee", tikt hij veelbetekenend op een paar lege vakjes in een ingewikkeld schema. ,,Het programma is nog niet helemaal rond.” 

Toch zegt dat niks. ,,Nee, hoor, het is op een haar na gevild.” Vrijwel alle circa 200 acts die tussen 30 mei en 2 juni de 21 podia van het jazzfestival betreden, zijn bekend. Maandag staat het programma op www.bredajazzfestival.nl. Hier alvast een minuscuul tipje van de sluier. 

The Slampampers 

Komedie, slapstick, ongeplande acrobatiek en jazz. Gebaseerd op Rythm & Blues uit de jaren '40 en '50. Met een lichte voorkeur voor de meer obscure nummers van  grootheden als Ray Charles en Louis Jordan. Muziek gebracht met een flinke dosis humor. Pakken in Breda onder meer uit met een burlesque-verrassing. 

Bruut! 

Volledig scherm
Bruut © bruut

Is het jazz, rock, surf, boogaloo? Zelf noemt Bruut! zich een superjazz-formatie. Met een groovy sound waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten. Een Edison-genomineerde vierkoppige Amsterdamse band die de Afrobeat niet schuwt en steevast strak in het pak de bühne bestijgt. 

Hot Club d’Europe ft. Olli Soikkeli en Paulus Schäfer

Volledig scherm
Olli Soikkeli, Gypsy Jazz © Breda Jazz Festival

Gypsy Jazz van het hoogste niveau. Met twee gitaarvirtuozen op één podium. Paulus Schäfer, de Nederlandse Sinti-zoon die, geïnspireerd op zijn idool Django Reinhardt, zichzelf leerde gitaarspelen, een eigen sound ontwikkelde en een grote naam werd in de Gypsy-wereld. Net als Olli Soikkeli. Een jonge Finse gitarist die in New York woont, een passie heeft voor Gypsy Jazz en een internationaal veelgevraagd muzikant is. 

Leigh Barker

De bassist Leigh Barker werd in Australië geboren, maar woont inmiddels enkele jaren in Parijs. Al in zijn tienerjaren leidde hij verschillende jazzbands. In Breda trad hij nooit eerder op. Breda Jazz Festival nodigde hem uit als solist. Hij speelt op meerdere podia, met wisselende muzikanten, uiteenlopende jazzstijlen. 

75 jaar Vrijheid, Fanfare ‘Bereden Wapens’

Precies 75 jaar geleden werd Breda bevrijd. Het was 1944, de jazz vormde de hoofdmoot van de moderne muziek. Niet voor niets is het dit genre waarop de Fanfare 'Bereden Wapens’ Breda donderdag trakteert. Onmiddellijk trouwens na de opening, waaraan de fanfare deelneemt. Drie ’Andrew Sisters’-achtige zangeressen in het kielzog. 

Conjunto Amsterdam

Volledig scherm
Veemarktpleintje tijdens een eerder optreden van Latinformatie Conjunto Amsterdam in Breda © CHARLOTTE AKKERMANS

Sextet dat samen met drie zangeressen een mix neerzet van Salsa Dura en Latin Jazz. Aanstekende ritmes, zomers, energiek op een Veermarktpleintje waar de Bredase salsadansers hun hart kunnen ophalen. 

Cat Lee King & Band 

Volledig scherm
20180511 - Breda - Jazzfestival 2018 - Havermarkt - De bassist van de Cat Lee King - band. FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS © Foto: Ramon Mangold

Eén van de hoogtepunten van Breda Jazz Festival vorig jaar. Zweepte met vingervlug pianospel, diepe zang, duistere blues en swingende rock 'n roll het Bredase publiek op. Lieveling van de boogiedansers. Het jazzfestival kon dan ook niet anders dan de Duits/Franse topper terug vragen. 

Dany Franchi Band 

De Italiaan Dany Franchi tilt de blues naar een volledig nieuw niveau. Op het Kerkplein spatten behendige gitaarsolo's van het podium af. Moeilijk om er zonder geraakt te worden naar te luisteren. 

Volledig scherm
De Italiaanse bluesgitarist Dany Franchi © Alain Broeckx '19

In samenwerking met indebuurt Breda