Ontwerp verbouwing kweekschool aan Jan Ingenhouszplein.
Volledig scherm
Ontwerp verbouwing kweekschool aan Jan Ingenhouszplein. © Vrijborg

Van kweekschool naar appartementen in Breda: verbouwing start in september

BREDA - De grondige verbouwing van de voormalige kweekschool aan de Dr. Jan Ingenhouszplein in Breda gaat op 1 september van start. Er komen onder andere 74 huurappartementen in het gebouw, terwijl op het achterterrein nieuwbouw komt met 30 appartementen.

In het gebouw, dat ook een klooster is geweest, heeft jarenlang de horeca-opleiding  van scholengemeenschap De Rooi Pannen gezeten. Die verhuist nu naar de Seelig-kazerne. 

Eigenaar van het monumentale gebouw is de particulier belegger Mike Heesen.  De verbouwing en nieuwbouw worden uitgevoerd door ingenieursbureau Vrijborg uit Vught. ,,Op 1 september beginnen we eerst met asbestsanering en aansluitend starten we met de verbouwing van het klooster," zegt projectmanager Michiel Tiggeloven van Vrijborg. 

Horeca en commerciële ruimtes

Wat de verbouwing betreft is Vrijborg vrijwel helemaal akkoord met de gemeente. "Dat is op een haar na rond," aldus Tiggeloven. Behalve appartementen komen in het klooster ook enkele commerciële ruimtes (begane grond) terwijl de kapel een horeca-functie krijgt.

Over de herbouw van de oude gymzaal op het achterterrein tot appartementen-complex, wordt nog overlegd met de gemeente. "Maar ook daar zijn we al wel ver mee. Dat geldt ook voor in inrichting van het terrein. Dat willen we vergroenen. Het wordt echt een hele mooie parkachtige omgeving," aldus Tiggeloven. 

Links de voormalige klooster en kweekschool, rechts de nieuwbouw met 30 appartementen.
Volledig scherm
Links de voormalige klooster en kweekschool, rechts de nieuwbouw met 30 appartementen. © Vrijborg
breda-foto : ron magielse
pand van voormalige kweekschool aan dr jan ingenhouszplein waar nu de rooi pannen in huist.
Volledig scherm
breda-foto : ron magielse pand van voormalige kweekschool aan dr jan ingenhouszplein waar nu de rooi pannen in huist. © ron magielse / pix4profs

In samenwerking met indebuurt Breda