Van kip tot biefstuk: specialiseren is de trend in Breda horeca

BREDA - In 2016 zijn er in Breda twaalf lunchrooms en vijftien restaurants bijgekomen. En voor dit jaar is al de komst van bijna tien nieuwe eetgelegenheden aangekondigd. 

Dat constateert de website Smakelijk Breda, die daar de afgelopen dagen een aantal lijstjes over publiceerde. "Dat is wel een compleet beeld. Het gaat om zaken waar eten centraal staat. Een nieuwe wijnbar, waar je ook wat kunt eten, heb ik bijvoorbeeld niet meegeteld," aldus Bos. 

Opvallend is dat het in twee derde van de gevallen niet om vervangende horeca gaat, maar om zaken die in nieuwbouw zijn gevestigd of in panden die voorheen een andere bestemming hadden. Vooral het nieuwe project De Groene Poort zorgt de nodige nieuwe aanwas met de ijssalon Bon Appetit, de Tosti Club, de Pasta Kantine, de Jongens van Zand en Klei en (binnenkort) Bagels & Beans.

Opvallend is dat veel nieuwkomers zich specialiseren. "Je ziet een vergaande specialisatie," zegt Dex Bos van Smakelijk Breda. "Dat zag je al in de Randstad en die trend zet zich nu in Breda door. Zo zet Bontekoe in het Ginneken helemaal in op biefstuk. Van 't Spit aan het Van Coothplein heeft straks alleen maar kip. En bij De Jongens van Zand en Klei draait alles om de aardappel."

Specialisatie kan ook zijn de bereidingswijze, zoals met een houtskoolgestookte Josper Grill bij VanCooth13. Of de wijze van serveren, zoals de kleinere porties bij Gastrobar Floor. Die laatste zaak opende in juli op de Grote Markt. "Door kleinere porties de serveren, kunnen mensen meer variëren," zegt eigenaar Tom van der Linden. "Je kunt dus makkelijk een vijf- of zesgangenmenu samenstellen. Maar je kunt ook een snel hapje tussendoor eten."

Eén van de nieuwe zaken die er aan zitten te komen is foodbar/restaurant Colins aan de Ginnekenweg (in het oude Singaradja-pand). "Bij ons kun je straks borrelen, lunchen en dineren," zegt Colin Rigters, die de zaak in april hoopt te openen. De inrichting wordt volgens hem 'stoer en industrieel'. 

De lijstjes van de nieuwe horecazaken in Breda zijn te vinden op www.smakelijkbreda.nl 

  1. Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    Ergernis over uitblijven herstel Bredase balkons

    BREDA - Al acht maanden staan er stempels op het voor- en achterbalkon van Els van Genugtens flat aan de Agaatstraat in de Bredase wijk Brabantpark. En niet alleen daar; alle balkons van het gebouw zijn gestut. ,,En er gebeurt helemaal niets’’, zegt Van Genugten, die de stempels behoorlijk beu is, want ze staan in de weg. Ze wijst op een rotan stoel die over de leuning van het balkon hangt. ,,Die staat normaal op het balkon, maar daar is nu geen ruimte voor.’’

In samenwerking met indebuurt Breda