Volledig scherm
In de StadsGalerij (het witte boerderijtje rechts) aan de Oude Vest wordt met een expositie van het werk van Peter Kantelberg de discussie rond de noodzaak van een kunsthal in Breda aangezwengeld © Edwin Wiekens info#photed.com

Van GoghGalerie en Stedelijk Museum Breda slaan handen ineen

BREDA/ZUNDERT - Om aan te tonen dat er in Breda behoefte is aan laagdrempelige plekken waar kunst is te zien, hebben het Stedelijk Museum Breda en de Zundertse Van GoghGalerie de handen ineen geslagen. Voor het eerst samen, exposeren ze in de Bredase StadsGalerij vanaf 17 juni de kunst van Bredanaar Peter Kantelberg.

Wie in Breda beeldende kunst wil zien, heeft daartoe weinig mogelijkheden. Al langer klinkt de roep in de stad dat die leemte moet worden opgevuld. Een geluid dat over is gekomen bij de Bredase politiek. Die schreef in het nieuwe coalitieprogramma dat als er een initiatief komt uit de stad voor een kunsthal, daar in 2021 een miljoen euro voor klaarligt.

Discussie

Om de discussie nu verder aan te slingeren, is er de expositie van het Stedelijk Museum en de Van GoghGalerie. Gratis, op een centrale plaats in Breda, hebben zij werk uit de Bredase museumcollectie gecombineerd met doeken die Kantelberg in 2016 maakte als artist-in-residence in Zundert.

Allebei de instellingen kampen op dit moment met ruimtegebrek en kunnen daardoor slechts beperkt het publiek laten zien wat zij bezitten. Tijdens de expositie van Kantelberg, zal daarom een paar keer een bijeenkomst worden gehouden over het belang van meer kunstpresentatieruimte in Breda.

Volledig scherm
Een schilderij van Peter Kantelberg dat te zien is bij de speciale expositie in Breda waar het Stedelijk Museum Breda en de Van GoghGalerie uit Zundert voor het eerst samenwerken © Peter Cox

Daarbij zal ook meer specifiek worden ingegaan op de positie van de StadsGalerij. Een expositieruimte waar ontwikkelaar Synchroon het oog op heeft laten vallen en waarvan nog onbekend is welke functie er aan wordt gegeven.

Peter Kantelberg

Volledig scherm
Een schilderij van Peter Kantelberg © Peter Cox

De expositie 'Dubbele Beelden' van Peter Kantelberg toont naast de bestaande schilderijen, ook nieuwe werken. Voor de tentoonstelling maakte Atelier La Machine een filmportret. Ook verschijnt er een publicatie bij de tentoonstelling. De expositie is tot en met 12 augustus te zien. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7997 stemmen