Van gehaktmolen naar lamp: Rini Janssen geeft producten een tweede leven
GroenbewustBREDA - Rini Janssen uit Breda tovert oude spullen om tot unieke producten. Upcycling heet deze duurzame trend. En nee, dat is niet hetzelfde als recycling.
Delen per e-mail
Een antieke telefoon, oud strijkijzer of gehaktmolen: geef het aan Rini Janssen uit Breda en hij maakt er een heel nieuw product van. ,,Meestal zijn het lampen, maar ik heb ook een oude accordeon omgebouwd naar een muziekbox, zodat je er via bluetooth nummers op af kunt spelen.”
Upcyclen heet het wat Janssen doet. En dat is naast leuk om te doen ook nog eens hartstikke duurzaam. Producten die anders in de afvalbak zouden belanden, krijgen op deze manier een tweede bestaan. Deze spullen krijgen, vaak met een heel andere functie, een toepassing in een nieuw product dat daardoor van hogere (artiestieke of duurzame) kwaliteit wordt. En dit maakt upcycling anders dan recycling, waarbij afval juist wordt verwerkt tot een nieuwe grondstof dat voor een nieuw product kan worden gebruikt.
Materialen om te gebruiken zijn er genoeg. Al jaren werkt Janssen in het Vindingrijk Kringloopwarenhuis in Breda, waar dagelijks ontzettend veel spullen gedoneerd worden. ,,Vindingrijk is gebouwd op het idee van duurzaamheid. Wat andere mensen afdanken, knappen wij weer op om anderen blij mee te maken. Het gaat niet om de verdiensten, maar om het milieu te sparen.”
Wat andere mensen afdanken, knappen wij weer op om anderen blij mee te maken
En het mes snijdt aan twee kanten: Vindingrijk staat namelijk ook voor duurzaam ondernemen, waaronder het geven van kansen aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. ,,Het is echt een mooi iets. Voor de spullen die normaal weggegooid worden, maar ook voor de mensen die anders thuis zouden zitten zonder werk.”
Blijven werken
Zelf werkte Janssen jarenlang in de bouw en later bij een bakker, totdat hij door zware rugklachten helemaal afgekeurd werd. ,,Toch wilde ik graag blijven werken. Via een reïntegratiebureau ben ik uiteindelijk bij Vindingrijk terechtgekomen. Heel leuk.”
Inmiddels geeft hij leiding aan de afdeling wit- en bruingoed. Hier worden spullen gerepareerd en schoongemaakt, zodat ze de winkel weer in kunnen. ,,Maar je hebt ook heel wat dingen die worden weggegooid, omdat er iets kapot aan is, of wanneer er heel veel van binnenkomt. Dat soort spullen gebruik ik dan om iets nieuws van te maken.”
Oude telefoon
Ik gebruik niets nieuws, anders zou het wel heel makkelijk worden
Het upcyclen begon drie jaar geleden met een oude telefoon. Samen met de kap van een defecte lamp en bedrading uit een ander apparaat maakte Janssen er sfeerverlichting van, bedoeld als decoratie voor in de winkel. ,,Ik gebruik niets nieuws, anders zou het wel heel makkelijk worden. Zelfs niet voor de bedrading; dat knip ik uit apparatuur die wordt weggegooid. Dat kan nog best een klus zijn, want de verschillende elementen moeten natuurlijk ook bij elkaar passen. Maar dat is tegelijkertijd ook het leuke eraan.”
Inmiddels is het upcyclen een vast onderdeel van zijn werkzaamheden geworden. Hij kan er zijn creativiteit in kwijt en vindt de inspiratie dan ook vooral in zichzelf, met een beetje hulp van het internet. ,,Het is gewoon gigantisch mooi om apparaten op deze manier een tweede leven te kunnen geven. Anders wordt het weggegooid; nu staat het in de winkel.”
Vleugel
In het kringloopcentrum aan de Riethil in Breda zijn ter decoratie verschillende creaties van hem te vinden. Maar de lampen zijn ook te koop in ‘Parels’, de nieuwe circulaire winkel van Vindingrijk in de Houtmarkt. ,,Ik merk dat er veel vraag naar is. Sommigen mensen vinden het gewoon mooi, maar je merkt dat die duurzame gedachte ook leeft. Mensen kiezen ook bewust voor een geupcycled product, júist omdat het gemaakt is van andere producten.”
En zijn toekomstdroom? ,,Gewoon lekker creatief bezig blijven met wat er allemaal binnenkomt. Er staat nog wel een grote vleugel die niet meer werkt; daar wil ik nog wel iets mee gaan doen...”
Wat is upcycling?
De term upcycling werd in 1994 voor het eerst gebruikt door Reinier Pilz, eigenaar van het Duitse industriële automatiseringsbedrijf Pilz GmbH. In een interview met SalvoNEWS zegt hij over recycling: ,,Ik noem het downcycling. Wat we nodig hebben is upcycling, waarbij oude producten meer waarde wordt gegeven, niet minder.”
De laatste jaren wint de term aan populariteit. Niet alleen in creatieve projecten, maar ook bedrijven richten hun productieprocessen steeds duurzamer in. Door te upcyclen worden er minder nieuwe materialen aangeschaft en dus minder grondstoffen verbruikt. Daarnaast wordt de afvalberg verkleind.
Upcycling is een belangrijk onderdeel binnen een circulaire economie: een systeem zonder afval waarbij grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Doel hiervan is zo min mogelijk impact op het milieu en de hoogste waarde voor de economie te genereren.
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Achter de schermen
Jacques gebruikt zijn horeca-ervaring in de journalistiek: ‘Achter de bar leer je luisteren’
BREDA - Jacques Hendriks’ droom, toen hij in 1985 als correspondent bij Dagblad De Stem begon, was om ooit bij de sportredactie te belanden. Die droom kwam al na een jaar uit. Vele dienstjaren en diverse werkplekken later leek het de inmiddels 61-jarige wel mooi om uiteindelijk op de stadsredactie te belanden. -
video
NAC-keeper Kortsmit over tweede tegengoal: ‘Dacht dat het een grap was, maar de scheids telde 'm’
NAC-doelman Roy Kortsmit hield gemengde gevoelens over aan het gelijkspel tegen Roda JC (3-3). ,,Natuurlijk wil je winnen, maar gezien de wedstrijd weet ik niet of dat realistisch was”, zei hij eerlijk. -
PREMIUM
CDA baalt van Bredase tuinen: ‘Het is steen, steen, steen en een stukje kunstgras’
Het wemelt in Breda van de groensubsidies. Desondanks rukken de terrastegels op in de tuinen. ,,Niet goed”, vindt Christine de Moor van het CDA. Kennelijk is er meer nodig om mensen te overtuigen om niet voor grijs, maar groen te kiezen. -
PREMIUM
Geen natte voeten meer in Titulaerlaan: gescheiden riool moet einde maken aan wateroverlast
PRINSENBEEK - Een gescheiden rioolstelsel moet een einde maken aan de terugkerende wateroverlast bij hevige regenval in de Titulaerlaan in Prinsenbeek. Het is een van de maatregelen die de gemeente Breda treft om de bewoners in de straat in de toekomst te behoeden voor natte voeten. -
PREMIUM
Herdenkingsbankje in Breda voor omgebrachte Megan (15): 'Ze mag niet vergeten worden’
BREDA - De wijk Boeimeer herdenkt 24 april het meisje Megan (15) dat in 2019 doodgestoken werd. Bij het voetbalveld aan de Langendijk komen een bankje en een tafel als blijvende herinnering.
-
PREMIUM
Chassé Theater is ‘gewoon’ open voor voorstellingen testevenement: ‘Heel blij dat dit weer kan’
BREDA - Wende Snijders, Roué Verveer en Herman van Veen trokken dit weekend volle zalen. Althans, zo vol als de maatregelen toelieten. Want het Chassé Theater was dit weekend ‘gewoon’ open, maar wel was de cultuurtempel een proeflocatie. -
PREMIUM
Yves (29) uit Hoogstraten vindt zeldzame Pokémonkaart: ‘Ik wees al bod af van 415.000 euro. Te weinig’
HOOGSTRATEN - Met 65 miljoen zijn ze, de Pokémonverzamelaars. Maar het is Yves Bruynen (29) die de zeldzaamste Pokémonkaart ter wereld beet heeft. Hij woont in Hoogstraten, een plaats net over de grens in België, en kocht het pakje waar de kaart in zat van een Nederlander via Facebook voor 200 euro. Nu is de kaart bijna een half miljoen euro waard. En dat bedrag zal in de toekomst nog fors oplopen. „Ik heb de heilige graal gevonden”. -
PREMIUM
Genieten van de natuur op een bankje van Leo (69)
RIJSBERGEN - Hoeveel bankjes hij maakte? Thuis, in Rijsbergen, valt Leo Ceelen (69) even stil. ,,Oei”, zegt hij dan. ,,Dat weet ik niet precies. Best veel.” Bankjes die hij eigenhandig plaatste in de natuur in zijn omgeving.
In samenwerking met indebuurt Breda