Volledig scherm
Aan de Bolbergseweg in Bavel, bij de boerderij van Piet Oomen, wordt een Vlaamse schuur opgetrokken. foto's Frank Poppelaars/het fotoburo

Vakmanschap aan de Bolbergseweg

BAVEL - "Dit is pas vakmanschap", glundert Piet Oomen. Timmerlieden zijn bezig met de bevestiging van dunne boomstammen die straks de rieten kap moeten dragen.

IJzersterke stammen, van de Douglas-spar, weet Oomen. Houten pennen voor de verbindingen, er komt geen schroef aan te pas.Het framewerk is zo goed als af. Vorige week hebben de werklui van aannemer Frans Balemans het hoogste punt bereikt. De Vlaamse schuur komt tot leven en daarmee een droom van Piet Oomen.Begin jaren zeventig nam de veehouder de boerderij aan de Bolbergseweg in Bavel over van zijn vader. De familie was overgekomen uit Heusdenhout, moest verkassen voor de stadsuitbreiding. In de contreien van Bavel was genoeg ruimte, hoewel er vandaag de dag nog maar vier veehouders in Bavel zijn overgebleven. Zes jaar geleden is ook Piet Oomen gestopt met de veehouderij. En daar stond die vervallen Vlaamse schuur, pal naast de boerderij. Te slecht voor een monument, maar volgens de stedebouwkundigen van de stad wel een beeldbepalend object. "Ze hebben er op aangedrongen: Piet, knap die schuur op." Maar de tweehonderd jaar oude schuur was ver heen, aan de achterkant open en al lang niet meer stormvast. Oomen: "Er zaten veel lekkages in. We moesten de kap versterken met platen." Hij had er trekker in staan, opslag van hooi en stro en vooral ook veel rommel. De schuur was de thuisbasis van De Spoelers, die er heel wat carnavalswagens in hebben gebouwd. Zeven van de acht staanders van de oude schuur waren nog in tact, de draagbalken aan de achterzijde ook. Zou de schuur weer opgebouwd kunnen worden? Oomen kreeg het budget (half miljoen euro) rond en besloot tot het optrekken van een nieuwe Vlaamse schuur. Architect Arnold Groenewegen maakte het ontwerp: rieten kap en rondom glas met horizontale houten lamellen voor het karakter. Sjoerd Balemans van aannemer Frans Balemans is trots op het werk. Hij maakt foto's. Balemans heeft al tien Vlaamse schuren op zijn naam staan. In mei wil Oomen de Vlaamse schuur inwijden met een familiereünie. Dan gaat de schuur als kantoor de verhuur in, 260 vierkante meter. "Het geld moet op een of andere manier worden terugverdiend." En wie wil nou niet werken in het landelijke gebied van de Bolberg, en nog in een Vlaamse schuur ook.

Volledig scherm
Piet Oomen (vlnr), architect Arend Groenewegen en aannemer Sjoerd Balemans bovenin de in aanbouw zijnde Vlaamse schuur in Bavel.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda