Volledig scherm
In Jan David Zocherstraat in Geeren-Zuid in Breda hebben drie maanden camera's gehangen naar aanleiding van een liquidatiepoging en een autobrand. © Palko Peeters

Vaker camera's ingezet in Bredase woonwijken

BREDA - In Breda zijn vorig jaar vaker en langer camera's ingezet in woongebieden dan in 2017. Op verschillende plekken in de stad hebben in 2018 drie maanden camera's gehangen nadat zich daar ernstige geweldsdelicten hadden voorgedaan, zoals de beschieting van woningen en een poging tot liquidatie. 

Dat schrijft burgemeester Paul Depla in een brief aan de gemeenteraad. In de algemene plaatselijke verordening is opgenomen dat de burgemeester regelmatig de gemeenteraad informeert over cameratoezicht in woonwijken. (Het gaat dus niet over camera’s in uitgaans- en winkelcentra of op bedrijventerreinen). 

Risico

In woongebieden mogen camera's alleen worden ingezet als er een risico is op verstoring van de openbare orde is waarbij andere maatregelen niet afdoende zijn. Omwonenden moeten daar actief over worden geïnformeerd. 

In het overzicht dat Depla aan de raad heeft gestuurd is te zien waar in 2017 en 2018 camera's hebben gehangen. In 2017 was dat vijf keer, met een gemiddelde duur van een maand. De langste periode was twee maanden in de Donkvaart, vanwege ernstige overlast door druggebruikers op het parkeerterrein daar. 

Liquidatie

In 2018 werden acht keer camera's ingezet in woonstraten. Gemiddeld bleven die bijna twee maanden hangen. De toename ten opzicht van 2017 komt omdat zich vorig jaar meer zware incidenten hebben voorgedaan, aldus een woordvoerster van de gemeente in een toelichting. 

In vier gevallen ging het om ernstige geweldsdelicten, waarna drie maanden camera's werden gebruikt. Zowel in de Ahornstraat als Hagehof betrof het de beschieting van woonhuizen. In de Kesterenlaan ging het om de beschieting van een kapperszaak en in de JD Zocherstraat betrof het een poging tot liquidatie en een autobrand. 

Jongerenoverlast

Verder was vorig jaar aan de Parade een incident met een vuurwapen de aanleiding om daar zes weken camera's te plaatsen. In de Nobelstraat was sprake van ernstige jongerenoverlast met geweld en onrust in de buurt, waardoor daar een kleine drie weken een camera heeft gehangen. Tot slot zijn rond de jaarwisseling twee weken lang camera’s gebruikt aan de Groenendijk en de Wensel Coberghlaan. De inzet daarvan was preventief om (herhaling van) ernstige overlast te voorkomen.

Er zit geen maximum aan de duur van de inzet van het cameratoezicht.  Het wordt gedaan voor de tijd die noodzakelijk geacht wordt. Vaak hangt de tijd samen met de duur van de sluiting van een pand. 

In samenwerking met indebuurt Breda