Volledig scherm
Vaandelfeest in Het Hart van Zundert. Buurtschap t Stuk organiseert dit jaar als winnaar van het bloemencorso het feest, en ontving traditiegetrouw het daarbij horende, net onthulde vaandal van burgemeester Leny Poppe-De Looff. Voorzitter Thijs Willekens van âęt Stuk (geheel links) en zijn team zijn trots. Op de klanken van We are the champions wordt het vaandel aan de zaal getoond. © Pix4Profs / Johan Wouters

Vaandelfeest 2019: aftellen naar volgende corso officieel van start

ZUNDERT - De Zundertse gemeenschap stond zaterdagavond weer helemaal in het teken van het jaarlijkse vaandelfeest. Tijdens deze traditionele ceremonie kreeg buurtschap ‘t Stuk een vaandel uitgereikt uit de handen van de burgemeester Poppe. Met deze overhandiging is het aftellen naar de volgende corso ook officieel begonnen.

Dat ze in Zundert niet alleen verstand hebben van dalias, maar ook van feesten is bij binnenkomst van het buurthuis goed te zien. Het bier wordt met treeën tegelijk de zaal van Het Hart van Zundert binnengedragen en uit de vele kelen klinkt ‘We are the Champions’ van Queen. Op het podium heeft voorzitter Thijs Willekens van ‘t Stuk ondertussen een vaandel met drie leguanen daarop in ontvangst genomen. Volgens hem heeft zijn wagen t ‘in (ter)action vooral gewonnen door risico te nemen met een laag model. Iets dat vrij ongebruikelijk is binnen de corsowereld. 

Uitdaging

“Maar buurtschap ‘t Stuk zou buurtschap ‘t Stuk niet zijn als we deze uitdaging uit de weg zouden gaan”, vindt Willekens. Hierbij ook verwijzend naar de bevroren corsowagen van een paar jaar terug. Voor Leny Popp-de Looff is de uitreiking ook een bijzondere. Als afzwaaiend burgemeester mocht ze de afgelopen 12 jaar maar liefst 11 vaandels uitreiken. Daarnaast hielp Poppe samen met haar man jaarlijks een buurtschap met dalias timmeren. Een activiteit die ze zeker zal gaan missen. “De corso is ook wat Zundert zo bijzonder maakt saamhorigheid, vrolijkheid en feesten.”

Ook mede-ontwerper Hans Arnouts geniet zichtbaar van het overwinningsfeest voor zijn buurtschap. Volgens hem ontstond het idee voor de leguanenwagen op Curaçao. Een van zijn collega’s zag de beesten daar lopen en was direct geïntegreerd door de lichaamsbewegingen van de reptielen. Naast de hoogte van de wagen was ook de kleurcompositie volgens Arnouts een uitdaging. “Het was tof om een wagen weg te zetten met de kleuren bruin en groen, die komen niet in een bloem voor.” ‘t Stuk kreeg dit voor elkaar door bloemen te drogen en gebruik te maken van de bladeren. Over het ontwerp van volgend jaar wil Arnouts helaas nog niet teveel zegen. “Maar het wordt in ieder geval wel een uitdaging en we zoeken weer de grens op!”

In samenwerking met indebuurt Breda