Volledig scherm
Op 19 oktober 2016 werd het standbeeld 'De Koninginnen' onthuld. © Paul Verlinden

Uniek studenteninitiatief: standbeeld Wilhelminastraat moet nieuwe Manneke Pis worden

BREDA - Winkeleigenaren aan de Wilhelminastraat Coen Bastiaansen (De Gastronoom) en Paul de Lange (KookZaak) willen van het standbeeld 'De Koninginnen' een echte toeristische attractie maken. Studenten aan de Avans Hogeschool in Breda hebben twee weken lang de handen uit de mouwen gestoken voor innovatieve ideeën om van het standbeeld een boeiende trekpleister te maken.

Het standbeeld werd op 19 oktober 2016 onthuld. De twee leeuwen die hangen op de paal symboliseren prinses Beatrix en koningin Maxima. ,,We willen de Wilhelminastraat graag meer aanzien geven", vertelt Bastiaansen. ,,Er staan veel winkels in de straat, dus wanneer we van het standbeeld op de kruising een aantrekkelijke toeristenattractie maken, wordt de straat levendiger en gaan de winkels wellicht meer omzet draaien." 

Student ideeën

Initiatiefnemers Bastiaansen en De Lange vroegen aan studenten van de AIS1 klas (Avans Innovative Studio) om met innovatieve ideeën te komen. Coach van de groep studenten, Karen Leenaerts, vertelt dat de leerlingen heel divers zijn. ,,De leerlingen die meedoen aan het project komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Italië of Spanje", legt Leenaerts uit. ,,Ze doen hier een half jaar hun minor en proberen hun creatieve kwaliteiten te versterken met behulp van dit soort projecten." De studenten doen vaak vergelijkbare projecten, alleen zijn deze niet voor een bestaand bedrijf. 

Knutselen

Op vrijdag moesten de leerlingen hun uitgewerkte ideeën pitchen aan de initiatief nemers. Ze hebben twee weken lang geknutseld apps en activiteiten ontwikkeld voor het standbeeld. Daarbij kwamen de meest unieke ideeën naar boven, waaronder een panel waarop je selfies kan nemen met digitale leeuwen, of een app waarmee een leeuw je vanaf het park Valkenberg leidt naar het standbeeld.
,,Alle ideeën waren bijzonder goed en fantastisch uitgewerkt", vertelt Bastiaansen enthousiast. ,,De meeste groepjes hadden ook een tastbaar object gemaakt waardoor je echt een goed idee krijgt van hoe de studenten de toekomst van de Wilhelminastraat voor zich zien."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda