Volledig scherm
Honderden caravans en stacaravans op camping Fort Oranje werden, nadat de bewoners waren weggestuurd, op last van de gemeente Zundert in 2017 opgetakeld, op diepladers gezet en afgevoerd. © Yojce van belkom

Uitspraak ontruiming camping Fort Oranje laat langer op zich wachten

Het antwoord op de vraag of de sluiting van camping Fort Oranje legaal was, laat nog zeker maanden op zich wachten.

De Raad van State op wie campingbaas Cees Engel zijn hoop had gevestigd, heeft de zaak terugverwezen naar de rechtbank in Breda. Die moet eerst gaan oordelen of de ontruiming van de camping op basis van de Woningwet wel in de haak was. Pas daarna is de Raad van State weer aan de beurt, mochten de partijen in hoger beroep gaan.

In de Woningwet is een bepaling opgenomen dat een gemeente het beheer van een zwaar verwaarloosde woning voor een half jaar mag overnemen. Op basis daarvan besloot Zundert in 2017 de gehele camping waar veel verloederde caravans stonden, te ontruimen. Volgens Engel ging de gemeente daarmee zijn boekje ver te buiten.

Tegenvaller

De uitspraak is een tegenvaller voor Engel. Die had de hoop dat de Raad van State de gang van zaken rond de ontruimde en gesloten camping integraal zou beoordelen. Niet alleen het in zijn ogen oneigenlijke gebruik van de Woningwet, maar ook andere onderdelen rond de onteigening van de omstreden camping. 

Op de achtergrond wordt er tussen Engel en de gemeente Zundert ook nog flink gesoebat over geld. Zundert wil de kosten van de ontruiming, ruim vijf miljoen euro, verhalen op Engel. Die weigert te betalen en stelt op zijn beurt nog miljoenen van de gemeente tegoed te hebben voor het volgens hem onterecht onteigenen en vernielen van de camping. 

In samenwerking met indebuurt Breda