Volledig scherm
Vrachtverkeer op de zuidelijke rondweg in Breda. © Lawrence van Woensel

Uitbreiding logistiek leidt tot zorgen langs zuidelijke rondweg Breda

BREDA - Omwonenden van de zuidelijke rondweg in Breda zijn opgeschrikt door het nieuws dat er zowel bij Breepark als bij het Rithmeesterpark ruimte komt voor nieuwe bedrijvigheid.

Quote

Zeer grote terreinen waar zeer grote logistieke bewegingen uit voortkomen.

Lawrence van Woensel, Voorzitter Vereniging Voormalige Zuidelijke Rondweg

In een brief aan de gemeenteraad laat Lawrence van Woensel, voorzitter van de Vereniging Voormalige Zuidelijke Rondweg, weten dat hij eerder deze maand is opgeschrikt door een artikel in BN DeStem. Daarin staat dat bij Breepark grond is verkocht voor de vestiging van een distributiecentrum. Ook aan de westkant van de stad, bij Rithmeesterpark, doet zich zo’n ontwikkeling voor.

,,Dit zijn zeer grote terreinen waar naar verwachting zeer grote logistieke bewegingen uit voortkomen’’, voorspelt Van Woensel. Hij wijst de raad er op dat er nu elke dag al ruim zeshonderd trucks over de zuidelijk rondweg rijden. Dat veroorzaakt overlast voor bewoners van wijken als Zandberg, Ginneken, IJpelaar en Boeimeer. ,,Door de realisatie van grote logistieke centra aan de kopse kanten van de rondweg ontstaat er een groot risico dat de weg door steeds meer vrachtverkeer wordt gebruikt om van oost naar west en vice versa te gaan’’, verwacht de voorzitter. Met als resultaat bewoners die nóg zwaarder worden belast met ‘onacceptabele risico’s’ voor hun gezondheid.

Economische ambities

De vereniging maakt het stadsbestuur het verwijt dat de zorgen van de burgers ‘niet serieus in behandeling worden genomen’. Van Woensel vraagt de raadsfracties om verkeerswethouder Boaz Adank erop te wijzen ‘dat het niet acceptabel is om deze burgers nog zwaarder te belasten met zijn economische ambities’. Ook moet de raad hem de opdracht geven om maatregelen te nemen tegen doorgaand vrachtverkeer op de zuidelijke rondweg.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) wil hogere straffen: ‘Verschrikkelijk wat in Breda is gebeurd’

    Moeder vermoorde Romy (14) wil hogere straffen: ‘Verschrik­ke­lijk wat in Breda is gebeurd’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”

In samenwerking met indebuurt Breda