stockadr rechtbank rechter rechtspraak justitie rechtszaak vrouwe justitia uitspraak vonnis eis
Volledig scherm
stockadr rechtbank rechter rechtspraak justitie rechtszaak vrouwe justitia uitspraak vonnis eis © Thinkstock

Twee rechtszaken van slechts enkele minuten door missers van OM in Breda

BREDA - Ruim anderhalf uur rechtbank Breda. Daarin twee zittingen die elk maar enkele minuten duren. Drie rechters, een griffier, de aanklager en de advocaten kunnen al snel aan de koffie. Oorzaak: 'missers' van het Openbaar Ministerie. De betrokken officier van justitie moest vrijdag het boetekleed over haar toga aantrekken.

Kort achter elkaar volgden een nietigverklaring van een dagvaarding en een strafzaak die moest worden aangehouden vanwege een ontbrekend rapport. Geen fijne ochtend voor officier van justitie Eva van Aalst, die overigens in de tweede zaak op moest draven voor een collega en dus feitelijk niet over de zaak ging. 

Het begon al meteen met de eerste ochtendzitting tegen een Bredanaar, verdacht van mishandeling en diefstal. Een schertsvertoning van welgeteld vier minuten. Onmiddellijk na aanvang bleek de dagvaarding niet 'betekend' te zijn. Dus niet persoonlijk aan de gedaagde te zijn overhandigd. Die was er trouwens ook niet. De officier restte niets anders dan zelf om nietigverklaring te vragen. De rechtbank ging daarin mee. 

Niet ontvankelijk

Overigens had advocaat Barry van de Luijtgaarden anders om niet-ontvankelijkheid van het OM verzocht. ,,Ik heb het dossier niet eens met mijn cliënt kunnen bespreken, omdat ik het pas de middag tevoren kreeg. Nadat ik er tien keer schriftelijk en telefonisch om had gevraagd. Deze structurele nalatigheid wilde ik aan de kaak stellen door te vragen de aanklager niet ontvankelijk te verklaren. Maar dat was dus al niet meer nodig". 

Quote

Ik heb het dossier niet eens met mijn cliënt kunnen bespreken, omdat ik het pas de middag tevoren kreeg. Nadat ik er tien keer schrifte­lijk en telefo­nisch om had gevraagd

Barry van de Luijtgaarden

De daaropvolgende zitting werd na tien minuten verdaagd naar een latere datum. Beklaagde was een Tilburger, beschuldigd van handel in cocaïne en het voorhanden hebben van XTC-pillen en een stroomstootwapen. Het NFI bleek nog niet onderzocht te hebben of het werkelijk om drugs ging. Advocaat Geoffrey Woodrow maakte gewiekst gebruik van deze uitglijder, die leidde tot uitstel van de zaak. ,,Dat is niet aan mijn cliënt te wijten". En vervolgens verzocht hij met succes om de verdachte daarom voorlopig op vrije voeten te stellen. 

Werkdruk

Woordvoerster Martine Pilaar van het OM bevestigt desgevraagd de twee opeenvolgende administratieven fouten. ,,We betreuren het,. Dit had niet mogen gebeuren". Een gevolg van de hoge werkdruk? ,,Dat zoeken we uit".

In samenwerking met indebuurt Breda