Volledig scherm
© RGBStock

Twee jaar cel geëist na dollemansrit door West-Brabant

BREDA - Tegen de 25-jarige Hagenaar A. el H. is donderdag in de rechtbank in Breda twee jaar cel geëist na een levensgevaarlijk autorit, waarin hij vluchtte voor de politie. De achtervolging vanaf Hazeldonk op 28 juli duurde 36 minuten. Daarin werd bijna 114 kilometer afgelegd, gemiddeld 189 kilometer per uur.

De politie kon de man pas in de kraag vatten toen hij een ongeluk maakte in Driebergen. Hij miste daar een stoeprandje, waardoor de auto in een slip raakte. Wonder boven wonder bleven de man en zijn vriendin, die ook in de BMW zat, ongedeerd.

De man had geen rijbewijs en de auto was onverzekerd. Dat was de reden dat hij er vandoor ging toen motoragenten van de marechaussee hem bij de grensovergang Hazeldonk tot stoppen maanden. Hij reed namelijk iets te hard. Maar daarna ging het helemaal hard. Hij sneed de motoragenten af en racete naar Rotterdam. Bij wegwerkzaamheden op de Van Brienenoordbrug vloog hij rakelings langs drie wegwerkers, die de schrik van hun leven kregen. Dat leverde hem volgens officier van justitie twee pogingen tot doodslag op. Omdat de man links reed, afsneed, rode kruizen negeerde en over verdrijvingvlakken reed werd ook nog gevaarlijk rijgedrag tenlastegelegd.

De man zelf bagatelliseerde het gevaar tijdens de zitting. Hij deed alsof hij wel wist wat hij deed. ,,Ik hield zeker tien meter afstand'', zei hij. Zijn advocaat vroeg de rechter om vrijspraak voor de twee pogingen tot doodslag op de agenten van de marechaussee en de wegwerkers. ,,De lat voor een poging doodslag ligt hoger dan wat hier is gebeurd.'' Wel vindt hij dat het veroorzaken van gevaar op de weg kan worden bewezen.

De rechtbank doet op 26 januari uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Breda