Volledig scherm
De Italiaanse Queentribute bands The Queen Rats tijdens het optreden in de tuin van het echtpaar Vermulst in Rijsbergen © Johan Wouters / Pix4Profs

Tuinrock: AC/DC, Queen en Coldplay bij een Wernhouts Paleis

WERNHOUT - De overeenkomst tussen Coldplay, Rammstein en John Mayor? Ze spelen allemaal in Wernhout dit weekend. Althans, hun tributebands.

Tuinrock heet het. En: ,,Het is voor het eerst in Wernhout”, zegt organisator Mario Vermulst. Drie dagen muziek van de meest uiteenlopende tributebands.

Volledig scherm
Ozzy Ozz in 2007. De tributeband, die inmiddels uit elkaar is, zag in dat jaar alle instrumenten en apparatuur in vlammen opgaan op de Duitse autobahn. Achteraf het begin van het tributefestival Tuinrock

Helemaal nieuw is Tuinrock niet. ,Nee”, lacht Vermulst. Zo’n tien jaar lang was het elk jaar bij hem en zijn vrouw in hun tuin in het Limburgse Maria Hoop.

Ozzy Ozz

Ooit begonnen als hulpactie voor de Ozzy Osbourne tributeband Ozzy Ozz. Die zag in 2007 de eigen instrumenten en apparatuur letterlijk in rook opgaan, toen, op weg naar een optreden in Duitsland, hun vrachtwagen op de autobahn uitbrandde.

Vermulst, die een boekingskantoor runt voor tributebands, vond het vreselijk voor de Ozzy’s. ,,We besloten in onze tuin een benefiet te houden om geld voor de band in te zamelen.” Dat was zo’n succes, dat er een tributefestival uit voortkwam: Tuinrock.

Verjaardagsfeestje

Volledig scherm
Status Quo Forever trapt vrijdag Tuinrock in Wernhout af © Status Quo Forever

Vorig jaar verhuisde het echtpaar naar Rijsbergen. ,,Daar vlakbij liggen de roots van mijn vrouw.” Tuinrock bestond niet meer. ,,Maar, toen de Italiaanse band The Great Queen Rats een dagje vrij was tussen twee optredens, hebben we ze in onze tuin laten optreden.” Clandestien. ,,We hadden geen vergunning. We noemden het maar een verjaardagsfeestje.”

Driedaags festival

Het was top, zegt hij. Zo leuk: ,,Dat het weer ging kriebelen.” Met als gevolg: ,,Dat we weer zijn begonnen met Tuinrock. Groter dan ooit. En daardoor best spannend. Drie dagen is het, terwijl het festival in Maria Hoop maar één dag duurde.” En? ,,Niet in onze eigen tuin dit keer, maar bij Jaiselings Royal Palace in Wernhout.”

Status Quo trapt vrijdag 26 juli om 19.45 uur het festival af. The Great Queen Rats vormt zondagavond 28 juli de afsluiter.  Er tussen is er onder meer muziek van Deep Purple, Metallica, Rowwen Hèzze en ga zo maar door. Meer info: 

www.tuinrock.com.

In samenwerking met indebuurt Breda