TuinAwards deel 7: 'Natuurlijk tuinieren kost bijna niets en levert veel op'

VideoBN DeStem bezoekt acht verschillende tuinen. Op onze site staan video’s. Welke vindt u het mooist? U kunt vanaf volgende week stemmen op uw favoriet! Vandaag: de natuurlijke stadstuin van Wil Bongers en Marion Pach in Breda.

‘Natuurvriendelijk is het uitgangspunt, maar je moet ook niet té streng zijn”, vindt Marion Pach (61) uit Breda. Samen met haar man Wil Bongers (62) legde ze vijftien jaar geleden naar eigen ontwerp een ecologische stadstuin aan. Ook de voortuin heeft voornamelijk natuurlijke beplanting, al staan er ook wat stokrozen en een appelboompje. ,,Onze tuin is niet arbeidsintensief. Van tegels wordt gezegd dat het onderhoudsvrij is, maar dit is veel gemakkelijker. Wij waren al met natuurlijk tuinieren bezig toen er nog weinig belangstelling voor was.”

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Wil Bongers en Marion Pach in hun stadstuin.
Volledig scherm
Wil Bongers en Marion Pach in hun stadstuin. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Ooit volgde Marion een cursus Natuurlijk Tuinieren bij de Kleine Aarde in Boxtel. Wil ontwierp de achtertuin met de kenmerkende schuine indeling zelf. Het ene gedeelte bestaat uit bloemrijk gras, het andere deel heeft een vijver met daaromheen vaste planten en bloemen en een verhoogde border met keermuur. Her en der staat een verdwaalde brandnetel. ,,Er zitten vaak rupsen op van vlinders, dus die halen we niet weg.”

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Wil en Marion geven plant en dier de ruimte in hun stadstuin.
Volledig scherm
Wil en Marion geven plant en dier de ruimte in hun stadstuin. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Quote

Het dak van ons tuinhuisje houdt regenwater vast en is groten­deels onderhouds­vrij

Wil Bongers

Achterin de tuin staat een groot dierenhotel. ,,Onderin zit een hol voor egels”, vertelt Wil. Erboven is wat je nu een insectenhotel zou noemen. Ook heeft de toren een ruimte voor vleermuizen. ,,Die vliegen rond, maar hebben er nog nooit in genesteld.” Bovenop is een waterbak voor vogels gemaakt van het glas van een oude wasmachinedeur. ,,Hergebruik vinden we belangrijk”, zegt Marion. Tuinafval gaat in de compostbak of groencontainer; snoeihout verdwijnt in de tuinafscheiding achter kastanjehouten palen.

Het dierenhotel achterin de tuin van Wil en Marion.
Volledig scherm
Het dierenhotel achterin de tuin van Wil en Marion. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Er staat ook een tuinhuisje met kleine kas, net groot genoeg voor wat komkommers of tomaten. De dakbedekking is natuurlijk. Wil: ,,Het huisje heeft een sedumdak op kleikorrels en cocopeat. Het dak houdt regenwater vast en is grotendeels onderhoudsvrij. Soms moet je er een ontsproten esdoorn afhalen, dat is het.” Het dak is een paradijs voor vogels. ,,Net als de heg waar vogels en egels in huizen, lekker beschut.” Op het onverharde pad naast het huis komt Wil ’s avonds bruine kikkers tegen. ,,Als ik in het donker de papiercontainer aan straat zet, stamp en rammel ik voor de zekerheid, zodat ze me horen aankomen. Dan springen ze achter de compostbak om zich te verstoppen.”

Quote

De kleur is nu overwegend paars. Dat is elke bloeiperio­de anders

Marion Pach

Het bloemrijke gras is gebaat bij arme grond, daar kiezen Wil en Marion bewust voor. Ze bemesten niet.” Er groeien hier alleen sterke planten die weinig voedsel nodig hebben. Het grasveld van zo’n 25 vierkante meter wordt één keer in het late najaar gemaaid. ,,Of geknipt eigenlijk”, legt Wil uit. Dat doet hij met een grasschaar. Na een uur of twee is het landje grotendeels kaal. Wel stukjes laten staan, adviseert Marion, daar kunnen eitjes van vlinders en andere insecten overwinteren.

In het voorjaar komen eerst de wilde bloembollen in bloei, in de zomer groeit er wilde marjolein, knoopkruid, lange ereprijs, duifkruid en grasklokjes. Marion: ,,De kleur is nu overwegend paars. Dat is elke bloeiperiode anders.” Allerlei soorten grassen, zoals reukgras en de bevertjes, gras met ‘bevende’ aren, komen vanzelf op. ,,Daar zijn krekels en vogels dol op.”

In de Bredase tuin leven roodborstjes, kool- en pimpelmezen, een winterkoninkje, boomkruiper en koperwieken. ,,En we hebben hier elke winter puttertjes”, vertelt Wil. De vogeltjes zijn verzot op de uitgebloeide teunisbloemen die ze laten staan. Nu bloeit deze nog. ,,Onkruid volgens sommigen, maar ’s avonds bloeit hij prachtig.”

De heg is een paradijs voor egels en vogels.
Volledig scherm
De heg is een paradijs voor egels en vogels. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Paars overheerst deze bloeiperiode.
Volledig scherm
Paars overheerst deze bloeiperiode. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Het dierenhotel is gemaakt voor egels, insecten en vleermuizen.
Volledig scherm
Het dierenhotel is gemaakt voor egels, insecten en vleermuizen. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Een kikker aan de rand van het water.
Volledig scherm
Een kikker aan de rand van het water. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Een libelle.
Volledig scherm
Een libelle. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / Pix4Profs
Volledig scherm
© Marcel Otterspeer / Pix4Profs
In de kleine kas is ruimte voor komkommers en tomaten.
Volledig scherm
In de kleine kas is ruimte voor komkommers en tomaten. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda