Trots eerbetoon aan eerste generatie Molukkers Breda

BREDA - Een bijzondere herinnering aan de bijzondere geschiedenis van de Molukkers en de speciale band die ze met elkaar en Breda hebben. Zo omschreef burgemeester Paul Depla het Moluks Monument dat hij onthulde in de Driesprong.

Quote

We mogen met opgeheven hoofd en trots terugkij­ken op wat wij dankzij onze voorouders hebben bereikt.

Eli Matitahatiwen, Voorzitter Dewan Wijkraad Maluku Breda

Hij deed dat samen met ‘oma Roos’, de laatste van de eerste generatie Molukkers die zich na allerlei omzwervingen in het begin van de jaren vijftig en zestig heeft gevestigd in deze wijk van Breda. 

Voor Eli Matitahatiwen, de voorzitter van Dewan Wijkraad Maluku Breda is het werk van kunstenaar Bart Belonje uit Nieuwerkerk aan den IJssel vooral een eerbetoon aan die voorouders. ,,De Driesprong is er sinds 1963 alleen maar beter op geworden. En in 2019, mogen we met opgeheven hoofd en trots terugkijken op wat wij dankzij onze voorouders hebben bereikt’’, zei Matitahatiwen tijdens de door honderden mensen bijgewoonde ceremonie.

Quote

Dit monument had er al veel eerder moeten staan.

Noes Tjapilon
Het molukse monument in de Driesprong in Breda
Volledig scherm
Het molukse monument in de Driesprong in Breda © BN DeStem

De zoon van ‘oma Roos’, Noes Tjapilon, onderstreepte dat: ,,De eerste generatie heeft ons een toekomst in Nederland gegeven. Dit monument had er al veel eerder moeten staan.’’ De wijkraadvoorzitter wees er ook op dat het beeld voor de Immanoe El-kerk staat. ,,Daar is over nagedacht’’, zei Matitahatiwen. ,,Na hun aankomst hebben onze ouders vastgehouden aan hun geloof. Ze zijn er niet meer, maar dankzij dit monument zijn hemel en aarde nu met elkaar verbonden.’’

Eigenlijk zou het monument al op 24 april worden onthuld, maar dat ging niet door. De natuursteen die uit China moest komen liet op zich wachten. Het bracht burgemeester Depla tot een bijna filosofische gedachte: ,,Het monument verbeeldt mensen die zijn losgescheurd van hun vaderland. Misschien symboliseert de lange reis van die steen ook de reis van de Molukkers uit het Verre Oosten naar Breda.’’

  1. Breda kan wel leven met coronamaatregelen: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    Breda kan wel leven met coronamaat­re­ge­len: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

    BREDA - Twee op de drie inwoners van Breda heeft geen moeite met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet moeilijk mee hebben. Zo vindt 13 procent van de Bredanaars het jammer dat een bezoek aan verpleeghuis of andere zorginstelling er even niet in zit. Aan de andere kant leidt de situatie ook tot saamhorigheid: ‘Dit ken ik alleen maar uit de jaren ’50 en ‘60’.

In samenwerking met indebuurt Breda