Volledig scherm
troeteleik a58 © bn destem

'Troeteleik' is markante boom, maar geen visitekaartje voor Brabant

BREDA/DEN BOSCH - De 'troeteleik' die in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat is misschien een markante boom, maar zeker geen visitekaartje voor Brabant. Het provinciebestuur ziet dan ook geen reden om 3,5 miljoen euro uit te trekken voor het behoud van deze zomereik.

Dat schrijven Gedeputeerde Staten aan de fractie van de Partij voor de Dieren. Eind vorig jaar had Statenlid  Marco van der Wel uit Rijsbergen gevraagd of het mogelijk is om de kap van de boom te voorkomen. Rijkswaterstaat wil af van de eik, zodat er ruimte komt voor de verbreding van de snelweg. 

Van der Wel liet zich inspireren door een actie op Facebook, waarop duizenden mensen lieten weten dat ze vinden dat de boom moet blijven staan. ,,Bent u het met ons eens dat deze zomereik een visitekaartje voor Brabant is?'' wilde het Statenlid weten. Het antwoord laat aan duidelijkheid niets te wensen over: nee! Op zijn best is de eik een 'markante boom en een mooi herkenningspunt voor voorbijrijdende automobilisten'.

Daar blijft het niet bij. De boom is niet beschermd en het provinciebestuur ziet dan ook geen juridische mogelijkheden om kap te voorkomen. Bovendien is verbreding van de A58 van groot belang voor de bereikbaarheid en de economie van Brabant. 

De eik kan alleen blijven staan als de plannen worden aangepast. Dat meerwerk kost 3,5 miljoen euro. Rijkswaterstaat vindt dat te veel. 'Den Bosch' is het daarmee eens. Bovendien zou het behoud van de 'troeteleik' de kap van weer andere bomen met zich meebrengen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

Wie moet in de spits staan bij NAC tijdens de absentie van topscorer Mitchell te Vrede?

  • Giovanni Korte (1%)
  • Gervane Kastaneer (6%)
  • Sydney van Hooijdonk (36%)
  • Sullay Kaikai (15%)
  • Mikhail Rosheuvel (3%)
  • NAC moet een nieuwe spits halen (39%)
2463 stemmen

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen