Volledig scherm
De befaamde troeteleik. © ron magielse / pix4profs

Troeteleik A58 Ulvenhout
in race voor Boom van het Jaar

ULVENHOUT - De met kap bedreigde oude eikenboom in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout maakt kans op de titel Boom van het Jaar 2018.

De zogenoemde 'troeteleik' is genomineerd als Brabantse kandidaat voor de landelijke verkiezing van SBNL Natuurfonds. Tot 15 oktober kan online worden gestemd.

De boom is voor veel weggebruikers een opvallende verschijning. De eik moet wijken voor verbreding van de A58, waarschijnlijk is het in 2020 zover. De weg er omheen leggen is te duur, meent Rijkswaterstaat.

Amsterdammer Rens van der Linden zette in 2016 een actie op touw om de boom te sparen. Inmiddels hebben zo'n 2.500 mensen de petitie getekend, zegt hij. ,,Ik vind de nominatie geweldig. Dit zorgt voor extra steun, wie weet is het nog niet te laat.''

De winnaar van verkiezing Boom van het Jaar, gaat volgend jaar door naar een Europese verkiezing.

 1. Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  ZUNDERT - De Aa of Weerijs kronkelt liefdevol Breda uit en gaat onder de A16 door langs Effen. Daar loopt hij nagenoeg synchroon aan de N263 langs Rijsbergen, richting Zundert om vervolgens het land te verlaten. Aggie van Dongen uit Zundert wandelt graag, maar ontdekte dat er helemaal geen wandelroutes zijn in het gebied. Zij presenteert nu het mapje Wandelen Aa of Weerijs; negen routes door het gebied, allen met een afstand van ongeveer twaalf kilometer.
 2. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.

In samenwerking met indebuurt Breda