Triest overzicht in Breda: vijftien steekincidenten in iets meer dan een jaar tijd

OverzichtBREDA - Sinds de moord op Paul Pluijmert in november vorig jaar is het er niet rustiger op geworden in Breda. Inclusief de steekpartij op de Haagdijk, zondagavond, waarbij één gewonde viel, staat de teller inmiddels op vijftien incidenten waarbij slachtoffers zijn neergestoken. Een overzicht.

4 november 2018 - de moord op Paul Pluijmert

Zeker niet het eerste steekincident van die periode, maar wel die met de meeste impact. De 23-jarige Paul Pluijmert uit Dordrecht komt om het leven nadat hij schijnbaar willekeurig werd neergestoken op de Adriaan Bergenstraat. Uit het niets, tijdens een uitgaansnacht. 

De 36-jarige Andy D. uit Breda werd al snel na de dodelijke steekpartij opgepakt. In de rechtszaak in mei ontkende hij. In oktober 2019 is de zaak uitgesteld, omdat het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut langer duurde dan verwacht. Naar verwachting in januari 2020 de eerstvolgende zitting. In april wordt de zaak afgesloten.  

23 november 2018 - Bredanaar neergestoken in huis

Een Bredanaar werd op deze vrijdagochtend in zijn eigen huis aan de Schimmelpenninckstraat neergestoken. Hij raakte niet levensbedreigend gewond en belde zelf de politie. Wat de achtergrond is geweest voor deze steekpartij is niet duidelijk. Niet lang na het incident werd een 38-jarige man uit Den Bosch aangehouden. 

14 december 2018 - Man op scootmobiel steekt voetganger neer

Een paar weken na de moord op Pluijmert vond vlakbij op de Haagdijk opnieuw een incident met zinloos geweld plaats. Een 21-jarige voetganger kreeg rond 01.30 uur een mes in zijn bovenlichaam, nadat hij tegen een scootmobiel was aangelopen. De bestuurder van de scootmobiel is verdachte. Hij ging er na de steekpartij vandoor. Het slachtoffer werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. 

27 december 2018 - Ruzie in familiesfeer

Aan de Willem Barentszstraat werd iemand neergestoken door waarschijnlijk een familielid. Het slachtoffer raakte gewond, maar de schade viel achteraf mee. De handen en het gezicht zaten onder het bloed. Omdat het om waarschijnlijk een steekpartij in de familiekring ging, is er na de steekpartij niet veel meer over naar buiten gebracht. 

1 januari 2019 - Bebloede messen gevonden

In de Nieuwjaarsnacht werd op de Tramsingel een man neergestoken. Er werden twee mensen opgepakt. Zij werden verdacht van poging tot doodslag. In het huis waar het allemaal gebeurde, vond de politie enkele bebloede messen. 

Het bleek later te gaan om Poolse huisgenoten. Ze hadden allemaal te veel gedronken.  

Volledig scherm
© MaRicMedia / Perry Roovers

7 januari 2019 - Gestoken tijdens beroving

Een mislukte verkoopafspraak op de Trekpot in Breda. Rond 18.30 uur hadden twee mensen afgesproken om iets te verkopen. Nadat ze beiden met auto's waren aangekomen, werd de verkoper plotseling neergestoken. Daarna ging de dader er met zijn spullen vandoor. Op eigen kracht kon het slachtoffer de hulpdiensten waarschuwen. 

19 januari 2019 - Autodieven steken slachtoffer neer

Een 21-jarige automobilist werd deze zaterdagavond neergestoken door één van drie gemaskerde mannen. Het slachtoffer en zijn 17-jarige bijrijdster werden met geweld uit hun auto aan de Jachthuisdreef gejaagd. De drie gingen er vervolgens met hun voertuig vandoor. De slachtoffers hebben bij een restaurant in de buurt om hulp geroepen. De politie deed daarna groot onderzoek. 

12 april 2019 - 14-jarige als verdachte

Een ruzie tussen twee tieners liep vrijdagnacht 12 april dermate uit de hand dat de één de ander neerstak. Een 17-jarige jongen raakte ernstig gewond, een 14-jarige werd opgepakt. De twee waren in een huis aan de Werfblok in de Haagse Beemden, waar een ruzie ontstond. De verdachte werd later op straat opgepakt. 

23 mei 2019 - Zomaar neergestoken bij het station

Ook hier weer een ogenschijnlijk willekeurig slachtoffer van een steekpartij. Een 23-jarige Bredanaar werd rond 19.00 uur bij de fietsenstalling op station Breda neergestoken. Medewerkers van de NS waren er snel bij om eerste hulp te verlenen. Het slachtoffer was er ernstig aan toe. 

De verdachte ontkwam aanvankelijk, maar werd een paar dagen later in Duitsland opgepakt. Het gaat om een zwerver uit hoofddorp. 

10 juni 2019 - Neergestoken op Dancetour

Het muziekevenement Dancetour eindigde in mineur voor een 36-jarige man uit Teteringen. Hij raakte lichtgewond, nadat hij met een mes werd gestoken. Een 19-jarige Rotterdammer werd daarvoor opgepakt. Hij werd in de kraag gegrepen door beveiligers en omstanders. 

13 juli 2019 - Neergestoken in uitgaansnacht

Tijdens de uitgaansnacht werd deze zaterdagochtend een 28-jarige Bredanaar neergestoken. Hij overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Een 31-jarige man werd vrijwel direct opgepakt. De politie heeft urenlang onderzoek gedaan op de Haven.

14 juli 2019 - Automobilist meerdere keren gestoken

Een automobilist is rond 14.30 meerdere keren gestoken onder het snelwegviaduct op de Ettensebaan. De verdachte, ook met de auto, is vlak daarna klemgereden op de kruising met de Tuinzigtlaan. 

19 augustus 2019 - Megan (15) overleden, minderjarige verdachte aangehouden

De vijftienjarige Megan is rond 14.15 uur neergestoken in haar huis aan de Bilderdijkstraat in Breda. Het meisje leefde nog toen hulpdiensten arriveerden, maar hulp mocht helaas niet meer baten. Even later werd elders in Breda een 16-jarige verdachte aangehouden.

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de Bilderdijkstraat, waar op 19 augustus de 15-jarige Megan werd doodgestoken. © Tom van der Put | MaRicMedia

15 september 2019 - Drie jongeren neergestoken in park

Bij een steekpartij in het Westerpark zijn twee jongens en een meisje van rond de 15 jaar gewond geraakt. De jongeren werden na een korte ruzie bij hun hangplek neergestoken door een voorbijganger. Eén van de slachtoffers is meerdere keren in zijn rug gestoken. Een ander slachtoffer heeft verwondingen in zijn nek, het meisje aan haar been. De dader sloeg op de vlucht. 

29 december 2019 - Man neergestoken tijdens grote vechtpartij in centrum

Tijdens een toch al roerige uitgaansnacht - een uur eerder vielen drie gewonden bij een schietincident - werd een 32-jarige man neergestoken tijdens een grote vechtpartij. De vechtpartij vond plaats op de Haagdijk. Toen agenten ter plaatse kwamen, was iedereen al weg. Enkel het slachtoffer lag gewond op de grond. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. 

In samenwerking met indebuurt Breda