Volledig scherm
Foto ter illustratie. © NS

Treinen het vaakst vertraagd bij stations Breda en Tilburg

BREDA - Breda en Tilburg staan in de top vijf van stations waar de treinen het vaakst te laat zijn. In Tilburg kwam vorig jaar 85,8 procent van de treinen op tijd aan en in Breda 86,4 procent. 

In Vlissingen (85,3) en Rotterdam (85,7) waren de treinen nog minder stipt dan in Breda en Tilburg. Amsterdam CS maakt de top vijf compleet met 87,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van ProRail. Als een trein minder dan drie minuten vertraging heeft, wordt dat gerekend als 'op tijd'. Het gemiddelde in Nederland is 90,5 procent. Dat is de hoogste punctualiteit ooit.

Dat de treinen in onder andere Breda en Tilburg vaker te laat zijn, komt doordat de trajecten op weg naar die stations langer zijn. Onderweg hebben de treinen dus meer kans vertraging op te lopen. Amsterdam, Rotterdam en Breda hebben bovendien veel internationale treinen. Die zijn minder stipt, en dat trekt het gemiddelde aanzienlijk naar beneden, aldus ProRail.

Geen vertraging op kleine stations 

Nieuweschans, een station in het oosten van Groningen, heeft de hoogste punctualiteit van heel Nederland. Van alle treinen kwam 98,5 procent op tijd aan.

Ook andere kleinere stations, zoals Roodeschool en Sneek, kampten nauwelijks met vertragingen, blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. Die stations liggen aan vrij korte lijnen, waar weinig treinen rijden. Die lopen onderweg weinig vertraging op en als dat toch gebeurt, heeft dat vaak geen gevolgen voor andere treinen.

Utrecht CS

Het grootste station in Nederland is Utrecht Centraal. ProRail heeft daar de afgelopen jaren veel werkzaamheden uitgevoerd om knelpunten op te lossen. Dat werpt nu zijn vruchten af, zegt de beheerder: bijna 92 procent van de treinen kwam vorig jaar op tijd aan in Utrecht. 

Utrecht presteerde daarmee beter dan het landelijke gemiddelde, terwijl Utrecht eerder juist onder het gemiddelde scoorde. In 2016 was bijna 89 procent van de treinen punctueel. In de eerste weken van dit jaar staat de teller op ruim 93 procent.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3646 stemmen