Volledig scherm
© Perry Roovers / MaRicMedia

Tranen bij familie Nassim na mild vonnis voor doodrijder

BREDA - Op wat zijn vierde verjaardag had moeten zijn, vierde de familie van Nassim geen feest. Wel hoorde zij de rechter vertellen dat de man die hun vrolijke jongetje op Koningsdag doodreed voor achttien maanden de cel in gaat, waarvan zes voorwaardelijk.

De familie, die zich tijdens de uitspraak sterk hield, brak bij het verlaten van de zaal in tranen uit. De uitspraak donderdag was het voorlopige slotstuk van een hartverscheurende zaak.

Op slag dood
Op Koningsdag speelde Nassim met vriendjes buiten in de Bredase wijk Wisselaar toen hij tussen twee auto’s door de straat op schoot. Daar reed net de 18-jarige Elias A., die hem met een snelheid van 80 kilometer per uur schepte. Het knulletje werd tientallen meters meegesleurd en overleed op slag.

A. hoorde de klap, zag dat hij een kind had geraakt en knalde door. Naar eigen zeggen omdat hij geschrokken was. En bang voor de reactie van de familie. Pas uren later meldde hij zich bij de politie. Familieleden van Nassim gedroegen zich uiterst beheerst tijdens het proces. Ze woonden alle zittingen bij en bleven rustig, terwijl de zwakbegaafde verdachte probeerde te verklaren wat er gebeurde die dag.

Indrukwekkende slachtofferverklaring
De moeder van Nassim droeg tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, twee weken geleden, een indrukwekkende slachtofferverklaring voor, waarin ze Nassim omschreef als een voorzichtig en levenslustig mannetje. Ze vertelde over de stilte die hij achterlaat en de woede die zij voelt omdat zij bij A. geen berouw ziet. A., een forse vent met opgeschoren haar, verklaarde tijdens een tussentijdse zitting wel spijt te hebben. Heel veel zelfs. Officier van justitie Marieke Snoeks geloofde er weinig van en noemde zijn houding zelfs stuitend. Zij eiste drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk en intrekking van zijn rijbewijs voor acht jaar. De kans op herhaling werd door zowel een psycholoog als de reclassering groot geacht.

Gedragsproblemen
De rechtbank was milder in haar oordeel. Zij hield rekening met de ontwikkelingsachterstand die A. heeft en met de straffen die in vergelijkbare zaken werden opgelegd. Zijn gedrag was ‘zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onnadenkend, maar niet roekeloos in de zin van de wet’. Daarom komt A. er vooralsnog vanaf met achttien maanden cel waarvan zes maanden voorwaardelijk, een proeftijd van drie jaar en een rijontzegging van vier jaar. Daarnaast moet hij worden behandeld aan zijn gedragsproblematiek. Zowel Openbaar Ministerie als de verdachte kan nog tegen de uitspraak in beroep.

In samenwerking met indebuurt Breda