Volledig scherm
© ANP

Trajectcontrole op provinciale weg tussen Baarle-Nassau en Chaam

BAARLE-NASSAU/ CHAAM - Wie in de toekomst te hard rijdt op de provinciale weg tussen Baarle-Nassau en Chaam, de N639, kan er van verzekerd zijn een boete te krijgen. Op die weg wordt namelijk trajectcontrole ingevoerd. De gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam hebben daar inmiddels mee ingestemd.

In juli maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat, om de verkeersveiligheid te vergroten, trajectcontroles ingevoerd gaan worden op elf provinciale wegen in Nederland. Eén van die wegen blijkt nu de N639 te zijn. Zover bekend de enige provinciale weg in de provincie Noord-Brabant waarvoor het voornemen bestaat om die vorm van snelheidscontrole te introduceren.

Op de N639 wordt erg hard gereden, zegt onder meer Jeroen Leemans, woordvoerder van de ABG-gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen). ,,Er vinden behoorlijk wat ongevallen plaats", weet hij.

Dodelijk ongeluk

Eén daarvan was het ongeluk van 3 november 2015, waarbij de vriendinnen Laura Adams en Dominique Geerts, destijds allebei 18 jaar, om het leven kwamen. Het zorgde voor veel beroering. Onder meer omdat, naar later bleek, de moeder van Dominique als brandweervrouw, onwetend van wie er in het voertuig zat, het brandende wrak had helpen blussen.

De weg, die de circa zes kilometer tussen Chaam en Baarle-Nassau overbrugd werd in een rapport van de ANWB uit 2014 al eens bestempeld als 'onveilig'.

Bij een trajectcontrole wordt op meerdere plekken langs de route de snelheid van de passanten gemeten. Daaruit wordt het gemiddelde bepaald. Ligt dat hoger dan het op de N639 toegestane maximum van 80 kilometer per uur, dan volgt een boete.

Invoering

Wanneer het wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk, zegt Leemans. ,,Het OM heeft de provincie benaderd, die nu de gemeenten heeft gevraagd wat zij er van denken. De provincie zal dat weer terugkoppelen. Het is aan het OM om daarna stappen te zetten die leiden tot invoering."

In samenwerking met indebuurt Breda