Traais Tripeltje, First Summer en Black Sabbath strijden om titel Brabants Lekkerste Bier

HILVARENBEEK - De jury heeft geroken, geproefd en gesproken. Drie bieren gaan op voor de titel van Brabants Lekkerste Bier 2018. Wordt het First Summer van Baros uit Sprang-Capelle, Black Sabbath van Bliksem uit Breda of Traais Tripeltje van De Puzzelaer uit Terheijden? Uitslag volgt zondag 9 september, op de Vrijthof in Hilvarenbeek. Impressie van het juryberaad.

,,Individualisering van het bier!", steekt Zjef Naaijkens zijn duim omhoog. De rest van de jury van Brabants Lekkerste Bier 2018 is het met voorzitter Naaijkens eens. Prima zaak dat Brabantse brouwers de grenzen van de smaak verkennen. Een stout kan niet stout genoeg zijn. Een tripel mag dubbel zo lekker uitpakken.

Maar het moet van Pia Slegers niet te gek worden. Op de zolder van Museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek trekt Pia een vies gezicht bij een biertje dat wat haar betreft beter voor ouwe koffie door kan gaan: ,,Ik proef Buisman." Neemt ze dus niet mee naar Milheeze, waar ze bij haar 'bierhois' gezelschappen laat 'bierbecuën'.

Volledig scherm
De jury van Brabants Lekkers Bier 2018 (vlnr) Judy van Vroonhoven (Oirschot), voorzitter Zjef Naaijkens (Berkel-Enschot), René van den Berk (Veldhoven), Hans Mertens (Breda), Paul van den Dungen (Valkenswaard), Noud Bex (Budel) en Pia Slegers (Milheeze). © Beeld Werkt

Bij een volgend brouwsel vraagt Noud Bex, zytholoog in opleiding, zich af of het echt nodig was alle kruiden uit het keukenkastje erin te kieperen. Bex heeft zijn kleurige smaakkaart meegenomen. 'Ranzig' staat er naast 'diacetyl'. En het moet gezegd, die laatste 'wansmaak' van boterbabbelaar heeft de jury gedetecteerd: regelrechte brouwfout.

Men is streng maar ter zake kundig. Bier keuren gaat in drie stappen, legt gediplomeerd biersommelier Paul van den Dungen ('de Biergondiër') uit: ,,Ruiken, kijken, proeven." Die eerste stap is misschien wel de belangrijkste. De aroma's bepalen in hoge mate het karakter van een bier. Vandaar het breed gedeelde misprijzen over die glazen kelken van de trappistenbieren. Ze mogen dan herinneren aan het Laatste Avondmaal, de aroma's vliegen eruit. Nee, dan het 'gesloten' glas van de Duvel.

Zie hier het dossier van Brabants Lekkerste Bier

Mondgevoel

Volledig scherm
Juryberaad © Tom Tacken/BD

Overigens: moet de jurering van Brabants Lekkerste Bier een volgende keer niet in de ochtenduren plaatsvinden? Dan is het 'mondgevoel' immers nog niet gecorrumpeerd door lunch of maaltijd, weet Hans Mertens, voorzitter van de Bredase bierdegustatievereniging PENS (Praktische Evaluatie Na Smaak). Het is een passie, die niet zonder subjectiviteit kan. Judy van Vroonhoven gruwt van de term 'vrouwenbiertje'. Zoet hoeft niet voor de pure liefhebster, wier smaak smaak evolueerde van witbier tot de bittere india pale ale (ipa). Bierblogger René van den Berk jubelt nog altijd over Rochefort, maar de laatste tijd valt hij toch vooral voor de Amerikaanse bieren.

Objectief genoeg

'Zeven keer subjectief is objectief genoeg', formuleerde commissaris Wim van de Donk als juryvoorzitter zijn wet in 2015, het eerste jaar waarin de drie Brabantse dagbladen hun wedstrijd ter promotie van de Brabantse biercultuur organiseerden. De vierde editie liet dit jaar een recordaantal van 47 inzendingen zien: 9 meer dan vorig jaar.

In die uitgestrekte plas komen laat op de avond drie topbieren bovendrijven: Traais Tripeltje van De Puzzelaer uit Terheijden, First Summer van Baros uit Sprang-Capelle en Black Sabbath van Bliksem uit Breda. Welke van die drie de állerlekkerste is bevonden, blijft nog een week geheim.

Zondag 9 september maakt Zjef Naaijkens als juryvoorzitter de winnaar bekend. Hij neemt in Hilvarenbeek rond de klok van vijf uur het woord op de kiosk van Hilvarenbeek. Aan de voet ervan houdt Museumbrouwerij De Roos die dag haar Historisch Bierfestival. En biergeschiedenis zal opnieuw worden geschreven.

DRIE FINALISTEN
Drie brouwers gaan op voor de titel van Brabants Lekkerste Bier 2018.
Twee jaar terug riep Radio 8FM het Traais Tripeltje van De Puzzelaer uit Terheijden al tot Brabants beste bier uit. Bloemig en toegankelijk waren karakteriseringen van de jury. Een ware allemansvriend.
Ook om Black Sabbath hangt een lauwerkrans. In de categorie 'zwaar donker' van de Dutch Beer Challenge was dit jaar het goud weggelegd voor de quadrupel van Bliksem uit Breda. Bier met vele lagen, waarbij de alcohol niet in de weg zit. Genietbier, typeert de jury.
Het witbier First Summer zag deze zomer pas het licht. Was getekend: Baros, kakelverse brouwerij uit Sprang-Capelle. Neigend naar een Weizen, meende de jury, is dit bier bitter en fris tegelijk. Doordrinkbaar in optima forma.

Volledig scherm
5% First Summer Baros Sprang-Capelle. Kruidig witbier met een fijn sinaasappelaroma en een lichtzoete smaak. De afdronk is licht bitter. © Tom Tacken
Volledig scherm
8,2% Traais Tripeltje Puzzelaer Terheijden. Vier soorten mout, twee soorten hop en sinaasappel zorgen voor een klassieke tripel met zomerse inslag. © Tom Tacken
Volledig scherm
10% Black Sabbath Bliksem Breda. Quadrupel gebrouwen met ahornsiroop. Zwart, straf, onheilspellend en complex. © Tom Tacken

In samenwerking met indebuurt Breda