Toonbank verplaatst naar de deur: ‘Klanten mogen niet binnen, maar we hebben een mooie etalage’
BREDA - Winkels mogen sinds 10 februari weer open zijn, maar alleen voor click and collect. En dat blijkt zeer welkom, maar zeker niet zaligmakend.
Delen per e-mail
Het kabinet besloot winkeliers vanaf 10 februari weer wat ruimte te geven. Online bestellen, en dan een paar uur later ophalen, volgens een strak tijdschema. Dit zou ondernemers de kans geven nog iets te verdienen in deze lastige coronatijd. Bij veel de winkels die ‘open’ zijn, is de toonbank verplaatst naar de deur. In veel gevallen voorzien van een bel om personeel te waarschuwen. Bij andere winkels hangt een briefje achter het raam met daarop een telefoonnummer om te bellen als je je bestelling komt ophalen.
Bij Friends2Hold On aan de Bredase Baliëndijk schat eigenaar Rob Kuiters in dat hij ongeveer vijftien procent van zijn omzet genereert via click and collect. Gevraagd hoe het hem vergaat deze periode antwoordt hij: ,,Heel eerlijk gezegd is mijn omzet niet minder dan anders. Ik verkoop nu meer online.” Toch is de verkoper van collectables blij weer écht klantcontact te hebben. En zo lijken zijn klanten er ook over te denken. ,,Ik had vanochtend nog iemand aan de deur die vanuit Eindhoven moest komen. Ik denk dat het voor mensen ook even een uitje is, om ergens heen te rijden en iets op te halen.”
In het centrum van de stad komt mevrouw Willy Wassing net terug van een rondje door de binnenstad. ,,Ik was graag even op het terrasje gaan zitten”, vertelt ze. ,,Maar dat gaat helaas niet.” Ze wijst op de vele beschikbare plekken op de parkeerplaats aan de Oude Vest. ,,Hier zou je normaal op een zaterdagmiddag je auto nooit kwijt kunnen rond deze tijd. En kijk nou eens. Ik vind het tragisch. Vooral voor de middenstand.”
Lees verder onder de foto
Het is echt alleen ophalen en dan weer terug
Hoewel de parkeerplaats niet helemaal vol staat, is het redelijk druk in het centrum. Dat er niet volop geshopt kan worden, kan opgemaakt worden uit het feit dat er relatief weinig tassen te zien zijn met de logo’s van verschillende winkels erop. Bij My Jewellery zijn Maayke van de Weerd en Anne Schamle helemaal in hun nopjes nu ze weer ‘echt’ met klanten bezig kunnen zijn. ,,De laatste weken zijn we ingezet in het magazijn, bij de verwerking van online bestellingen”, zegt Maayke. ,,Dan is dit toch een stuk leuker.”
De verkoopsters hebben het ‘lekker druk’ gehad. Klanten die iets besteld hebben, komen, op afspraak, in tijdsblokken van een kwartier. Hilde van Etten durfde de gok niet te wagen om haar spullen thuis te laten bezorgen en besloot om die reden zelf naar de stad te komen om een en ander op te halen. ,,Het een is voor een begrafenis en het ander voor een verjaardag”, legt ze uit, ,,dus dat kan niet wachten.” Na haar producten bij My Jewellery opgepikt te hebben, is ze niet meer van zins nog verder de stad in te gaan. ,,Nee, het is echt alleen ophalen en dan weer terug.”
‘Boeken zijn ook essentiële eerste levensbehoeften’
De omzet is natuurlijk niet zo als die normaal zou zijn
Bij De Vrije Boekhandel staat de deur uitnodigend open, maar wordt de doorgang versperd door een tafel. Achter deze tafel staat een opgetogen Guus Welten. Blij dat hij zijn klanten weer kan zien. ,,De afgelopen tijd hebben we natuurlijk online verkoop gehad, maar de omzet is natuurlijk niet zo als die normaal zou zijn.”
Eigenlijk vindt hij dat boekhandels onder dezelfde uitzondering hadden moeten vallen als drogisterijen en supermarkten. ,,Wat mij betreft zijn boeken ook essentiële eerste levensbehoeften.” Dat hij de boeken nu meer persoonlijk kan overhandigen aan zijn klanten heeft als bijkomend voordeel dat mensen ook weer even bij de winkel zijn geweest. ,,Ze mogen dan misschien niet binnenkomen, maar we hebben ook een mooie etalage die de mensen op deze manier weer even zien en waar ze inspiratie op kunnen doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bredanaar (32) die niet wist dat hij onder invloed van ghb was en beste vriend doodreed niet terug de cel in
BREDA – Hoewel Bredanaar R. van E. (32) zei dat hij geen ghb had gebruikt, zat er zeven keer te veel in zijn bloed om nog te mogen rijden. Op 23 mei 2018 stapte hij, samen met een vriend, desondanks in de auto en veroorzaakte een ongeluk. Zijn vriend overleed. -
Fusie Ruitersbos en Thebe op komst
BREDA - De zorgorganisaties Ruitersbos en Thebe slaan de handen ineen. De twee partijen hebben een intentieovereenkomst ondertekend om een strategische samenwerking aan te gaan en samen te bouwen aan de toekomst. -
Na corona ‘geen Big Bang’ met feesten in Breda
BREDA - Als de coronamaatregelen geschrapt zijn, zal Breda niet in een klap in een feestende massa veranderen. Wethouder Marianne de Bie (Cultuur) denkt meer aan ‘kleine stappen’ en een heleboel kleinschalige activiteiten. -
PREMIUMcolumn
Groen, beetje geil wel... Fancy flirt
Sinds kort beschikt Huize Bas over de mooiste badkamer van ons dorp. En daarbuiten. -
PREMIUM
Van groentezaden naar dierenzaak: na vijf generaties is Hoosemans de Dierenwinkel gestopt
MADE - Zwart-wit portretten, vergeelde prijskranten en oude krantenartikelen. Het verhaal van de Madese ondernemersfamilie Hoosemans gaat ver terug. Na vijf generaties zijn Jan en Véronique Hoosemans onlangs met hun dierenwinkel gestopt. ,,We hebben het goed over kunnen dragen, dus het is goed zo.”
-
PREMIUM
Zij gingen de strijd aan voor vrouwenrechten, met een gordijn van roze geverfde bh’s
Een gordijn van roze geverfde bh’s moest Tilburgse universiteitsbestuurders in 1978 tijdens een congres wakker schudden: vrouwen deden er ook toe in dat heilige mannenbolwerk! -
Tilburger (44) maakt het bont op A16: rijdt na botsing door met motorkap op voorruit
PRINSENBEEK/TILBURG - Een 44-jarige Tilburger heeft het zaterdagochtend wel heel bont gemaakt op de A16 bij Prinsenbeek. Terwijl hij onder invloed was reed hij door na een botsing tegen een verkeersbord. -
‘Karikatuur van sociale stelsel’: in de bijstand mag je maximaal 100 euro per maand aan giften ontvangen
BREDA - ,,U maakt een karikatuur van het sociale stelsel in Nederland.’’ Maar toch krijgt VVD-kopstuk Arnoud van Vliet niet zijn zin. De gemeenteraad van Breda wil dat mensen in de bijstand maximaal 1200 euro per jaar aan giften kunnen ontvangen.
In samenwerking met indebuurt Breda