Tom Berendsen (rechts) is voorzitter van het CDA in Breda.
Volledig scherm
Tom Berendsen (rechts) is voorzitter van het CDA in Breda. © Ron magielse / Pix4Profs

Tom Berendsen (CDA) uit Breda maakt kans op zetel in Europees Parlement

BREDA - Tom Berendsen (35) uit Breda maakt in mei volgend jaar kans op een zetel in het Europees Parlement. Het CDA heeft de voorzitter van de Bredase CDA-afdeling op de 4e plaats gezet van de kandidatenlijst. 

Berendsen, in het dagelijks leven adviseur duurzaamheid, energie en klimaat bij een groot advieskantoor, moet proberen de zetel van afscheid nemend Brabants Europarlementariër Lambert van Nistelrooij voor de provincie te behouden. Berendsen is door zijn partij (CDA) op de 4e plaats gezet van de kandidatenlijst. In totaal heeft het CDA 5 zetels in het parlement en dus maakt Berendsen een goede kans in mei een zetel te behalen. 

Voorkeursstemmen

Berendsen: “Ik ben zeer vereerd met deze mooie positie op de lijst en het vertrouwen dat ik daarmee krijg. Voor mij begint het nu pas, want er zijn vele voorkeursstemmen nodig om straks ook echt een zetel te krijgen. Ik ga mijn uiterste best doen en hoop op de steun van alle Brabanders. Het is een geweldige kans voor West-Brabant om straks een directe lijn met Brussel te hebben”.

Zetel

Brabants Europarlementariër Lambert van Nistelrooij: “Tom heeft mijn steun. Hij is een sterke kandidaat om onze belangen in Brussel te behartigen”. 

Lambert van Nistelrooij haalde in 2014 met 32.970 stemmen de voorkeursdrempel en behaalde daarmee een zetel in het Europees Parlement.

Brabant

Voorzitter van het CDA Brabant Inge van Dijk: “Lambert van Nistelrooij heeft Brabant geweldig vertegenwoordigd in de afgelopen jaren. Hij wil het stokje doorgeven aan een nieuwe generatie. Tom Berendsen is een uitstekende, talentvolle kandidaat om het belangrijke werk voor Brabant voort te zetten. Wij hopen op de steun van alle Brabanders in mei zodat we de directe lijn van Brabant met Brussel behouden.”

Verkiezingen

Het Europees Parlement, ook wel Europarlement genoemd, is een instelling van de Europese Unie die direct door de burgers wordt gekozen. Het parlement bestaat uit 751 leden en werkt samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. 

De leden van het Europees Parlement worden elke vijf jaar direct gekozen via algemeen kiesrecht. De verkiezing van de nieuwe leden staat gepland van donderdag 23 mei tot zondag 26 mei. 

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda