In Breda ondertekenden woensdagavond vertegenwoordigers van achttien organisaties een toegankelijkheidsakkoord.
Volledig scherm
In Breda ondertekenden woensdagavond vertegenwoordigers van achttien organisaties een toegankelijkheidsakkoord. © Gemeente Breda

'Toegankelijk’ Breda beloond met Europese prijs

BREDA - De hoofdprijs is aan Breda voorbijgegaan bij de uitreiking van de European Smart Tourism Award 2020 woensdagavond in de Finse hoofdstad Helsinki. Maar Breda won wel de eerste prijs in de categorie ‘Accessibility’ (toegankelijkheid voor mindervaliden). 

De European Smart Tourism Award is een prijs waarmee innovaties in de toerismesector worden beloond. Malaga (Spanje) en Gothenburg (Zweden) wonnen de hoofdprijs in Helsinki.

Woensdag werden ook aparte prijzen uitgereikt aan steden voor prestaties op het gebied van toegankelijkheid, cultureel erfgoed, creativiteit en duurzaamheid. Breda won de prijs voor toegankelijkheid. De jury was onder de indruk van de manier waarop Breda samen met ervaringsdeskundigen werkt aan wegnemen van barrières en drempels in de stad. 

Eind vorig jaar won Breda ook al een Europese prijs in het kader van toegankelijkheid. Deze Access City Award was een initiatief van de Europese Commissie.

Breda won in Helsinki een een Europese toerismeprijs in in de categorie 'Toegangelijk
Volledig scherm
Breda won in Helsinki een een Europese toerismeprijs in in de categorie 'Toegangelijk © Gemeente Breda

Ondertussen blijft Breda doorgaan met toegankelijker maken van gebouwen en andere ruimtes voor ouderen en en mindervaliden, want ook woensdagavond werd in Breda door achttien organisaties een lokaal toegankelijkheidsakkoord getekend.

De ondertekenaars van het akkoord zijn onder meer Sovak, het Ondernemersfonds, Breda Gelijk, Hotel Mastbosch, De Rooi Pannen, Sportraad, Breda Actief, Mee West-Brabant, Curio Zorg & Welzijn en de gemeente Breda. Ook zijn ervaringsdeskundigen betrokken bij het akkoord omdat zijn het beste kunnen aangeven wat er nodig is om de toegankelijkheid te bevorderen. 

In samenwerking met indebuurt Breda