Volledig scherm
De kruising Heerbaan-Grote Houw in wijk Heusdenhout in Breda; de gemeente gaat er een rotonde leggen, tegen het zere been van de wijkraad. © Pix4Profs/René Schotanus

Toch rotonde op Heerbaan in wijk Heusdenhout: ‘Dit is een dolksteek’

BREDA - De gemeente Breda legt een rotonde aan op de Heerbaan in de wijk Heusdenhout, ter hoogte van winkelcentrum Bisschopshoeve. Dat maakte wethouder Boaz Adank (VVD) vorige week bekend tijdens een debat waarbij de wijkraad Heusdenhout insprak. De aanleg van de rotonde moet in mei beginnen, met subsidie van de provincie Noord-Brabant.

De ronde betekent een grote tegenslag voor de wijkraad die afgelopen donderdag tijdens een zogeheten burgerinitiatief de politiek juist vroeg te wachten met de herinrichting van de Heerbaan. ,,Neem geen onomkeerbaar besluit”, riep bestuurslid Lein Labruéijre van de wijkraad de politiek op. 

De wijkraad vraagt een half jaar de tijd voor onderzoek naar de impact van grootschalige woningbouw op het verkeer en de veiligheid. Want er staat het nodige op stapel in de wijk: op de plek van het Amrâth Hotel Brabant komt een campus met bijna 800 woonunits, de locatie ABN Amro aan de Heerbaan is in beeld voor 300 woningen, terwijl er ook tientallen woningen zijn ingetekend op de locatie Moleneind en 100 op Aardenhoek. 

Hart van Heusdenhout

De Heerbaan doorsnijdt nu de wijk, met aan de ene kant de winkels en het cultureel centrum, aan de overkant een huisartsenpost, apotheek, fysio en basisschool. De wijkraad pleit daarom voor een Hart van Heusdenhout: een leefgebied met oversteekplaatsen ter hoogte van het winkelcentrum, met een 30-km zone (waar elders op de Heerbaan 50 km is toegestaan). 

Labruéijre: ,,Een rotonde is gericht op verkeer, op doorstroming, niet op leefbaarheid.” Een rotonde is volgens de inspreker een ‘dolksteek’ in het hart van de wijk. Vooral ook, voegde hij toe, omdat het sluipverkeer op de Heerbaan tussen de A27 en de zuidelijke rondweg niet wordt ontmoedigd.

Groeien

De wethouder liet weten dat het het college het besluit heeft genomen voor een rotonde, die moet er voor het einde van het jaar liggen. Er rijden nu 9000 voertuigen op de Heerbaan ter hoogte van Kemelstede, 12.000 ter hoogte van de Tilburgseweg. Dat aantal kan volgens de wethouder groeien tot zo 16.000 voertuigen per etmaal. Een rotonde is volgens hem de beste maatregel om de snelheid uit het verkeer te halen. De veiligheid is ook voor fietsers en voetgangers volgens hem gewaarborgd. De politiek moet nog een oordeel vellen over de inspraak. Adank zei desgevraagd nog in overleg te gaan met de insprekers voor de schop de grond in gaat.

Volledig scherm
Voorzitter Rien Brans (l) van de wijkraad Heusdenhout en inspreker Lein Labruéijre rechts van hem na afloop van het burgerinitiatief. © Palko Peeters

In samenwerking met indebuurt Breda