Actiespandoeken in de ontvangsthal van het oude Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht in Breda.
Volledig scherm
Actiespandoeken in de ontvangsthal van het oude Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht in Breda. © Peter Ullenbroeck

Toch acties op til bij Amphia Ziekenhuis Breda

BREDA - De medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda hebben besloten om toch in actie te komen voor een betere cao. Op 13 en 14 augustus worden er actievergaderingen gehouden, terwijl het personeel zich in september aansluit bij een landelijke estafette-actie en er zondagsdiensten worden gedraaid.

Dat zegt Gerard Groeneveld van vakbond NU’91. Het zorgpersoneel van de vestigingen van het Bredase ziekenhuis hebben volgens hem in ‘absolute meerderheid’ besloten om actie te voeren. Dat betekent dat er op dinsdag 13 en woensdag 14 augustus informatiebijeenkomsten worden gehouden op de locaties Molengracht en Langendijk. Het Oosterhoutse filiaal is vanwege de vakantieperiode zo goed als onbemand, dus daar gebeurt niets. Het is geen staking, benadrukt Groeneveld, maar wel een actie om eventueel rekening mee te houden.

Geen echte staking

Ook de zondagsdiensten die in september op de agenda staan kunnen niet als staking worden beschouwd. Alleen patiënten die acute hulp nodig hebben worden dan behandeld. Maar de poliklinieken sluiten in dat geval wel de deuren.

Quote

Het gaat hier wel om een cao voor de mensen die het werk ook echt moeten doen.

Gerard Groeneveld, Vakbond NU’91

De behoefte onder medewerkers van het Amphia Ziekenhuis om in actie te komen is groot, zegt Groeneveld. ,,Er zijn grote frustraties over werkdruk, het constante risico om te worden opgeroepen, de enorme werkbelasting en de slechte betaling’’, zegt de vakbondsman. Hij is er zich van bewust dat eventuele acties een enorm effect kunnen hebben op patiënten: ,,Maar het gaat hier wel om een cao voor de mensen die het werk ook echt moeten doen.’’

Het bestuur van het Amphia Ziekenhuis is op de hoogte van de acties. Woordvoerster Manouk van der Vorm zegt dat er een goed contact is met het actiecomité en dat het bestuur elke week wordt geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen.

In het slop

De onderhandelingen voor een nieuwe cao die geldt voor ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers zitten al een tijdje in het slop. De verpleegkundigen, maar ook het administratief personeel, willen een loonsverhoging van vijf procent. De werkgevers, vertegenwoordigt in de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), gaan niet verder dan twee procent dit jaar, nogmaals twee procent volgend jaar en een eenmalige uitkering van duizend euro.

Vakbondsman Groeneveld vindt dat het bestuur van het Amphia Ziekenhuis wel wat meer druk op de NVZ mag uitoefenen: ,,Dat kan er toe bijdragen dat onze cao er een stuk beter gaat uitzien.’’

In samenwerking met indebuurt Breda