Volledig scherm
Tobias Veerkamp © eigen foto

Tobias (17) uit Breda naar Natuurkunde Olympiade in Tel Aviv

BREDA - De 17-jarige scholier Tobias Veerkamp uit Breda vertegenwoordigt Nederland begin juli op de Internationale Natuurkunde Olympiade in Tel Aviv. Tobias won afgelopen week de nationale olympiade in Groningen.

Samen met vier andere Nederlandse bollebozen buigt hij zich van 7 tot en met 15 juli in de Israëlische stad over tal van natuurkundige opgaven. Aan de olympiade doen 450 jongeren uit negentig landen mee.

Tobias is leerling aan het Mencia de Mendoza Lyceum en hij heeft net zijn vwo-examen achter de rug. Woensdag hoort-ie of hij is geslaagd, maar daar maakt hij zich allerminst zorgen over. “Ja hoor, ik heb het gehaald”, klinkt het overtuigend.

Eindronde

Voor de landelijke olympiade schreven in eerste instantie 3.000 leerlingen zich in. Daarvan bleven in de tweede ronde 120 deelnemers over. “Uiteindelijk is er een selectie van twintig mensen geweest. Afgelopen week was de eindronde op de Rijksuniversiteit Groningen.”

Daar zijn Tobias en zijn concurrenten onderworpen aan de nodige practium- en theoretische testen. Vorig jaar deed de jonge Bredanaar ook al mee. “Toen heb ik niet gewonnen, maar mocht ik wel mee naar de internationale olympiade in Portugal”, aldus Tobias die in zijn vrije tijd bij de VV Bavel voetbalt, ‘en ik vind het ook leuk om met mijn vrienden uit te gaan’.

Oxford

Na de zomer verkast Tobias naar Engeland, waar hij aan de Oxford University natuurkunde gaat studeren. “Dat was een strenge toelating. Ik heb eerst een toets moeten doen, en vervolgens ben ik uitgenodigd om een paar dagen naar Oxford te komen voor een aantal interviews met professoren. Ik kreeg vakinhoudelijke vraagstukken waar ik antwoord op moest geven.”

Die antwoorden bleken zo goed dat hij is aangenomen. Drie jaar bachelor heeft hij voor de boeg. “Daarna plak ik er een master aan vast.” Op naar Engeland, al is het komende woensdag, als zijn vwo-cijferlijst bekend wordt, nog een beetje spannend. “Ik heb voor Oxford namelijk bepaalde punten nodig.”

In samenwerking met indebuurt Breda