Tim uit Breda opnieuw wereldkampioen Stratego

VIDEOVoor de derde keer mag Tim Slagboom zich wereldkampioen Stratego noemen. Op het WK in het Engelse Sheffield was de 32-jarige Bredanaar dit weekend opnieuw de beste.

Slagboom die het bordspel al sinds zijn vijfde speelt, was ook al wereldkampioen in 2013 en 2014. Bovendien was hij een flink aantal keren tweede. ,,Super dat het opnieuw gelukt is’’, aldus de enthousiaste Bredanaar zondagochtend. 

‘Het heeft gewoon alles in zich’

Slagboom speelde dit weekend tien wedstrijden tegen tegenstanders uit acht verschillende landen. Op één na wist hij ze allemaal te winnen. Maar omdat die tegenstander er meer verloor mocht Tim zich toch tot 's werelds beste laten kronen.

Slagboom benadert het spel dan ook uiterst professioneel en bereidt zich minutieus voor. Zo nam hij bij een eerder WK een boekje met veertig uitgeteste opstellingen mee. ,,Wat het spel zo leuk maakt? Het heeft gewoon alles in zich. Een strategisch aspect, je moet een goed geheugen hebben, je moet durven bluffen en je kan voor verrassingen komen te staan. Het is een beetje als schaken, maar dan dynamischer, leuker.’’

Quote

Het is een beetje als schaken, maar dan dynami­scher, leuker

Tim Slagboom

Verdient het geld? 

De Bredanaar was lang bestuurslid van de Strategobond in Nederland, maar legt zich sinds kort helemaal toe op het spelen. Veel geld daarmee verdienen is er overigens niet bij. ,,Het is echt voor de lol. In het verleden zijn er weleens geldprijzen uitgereikt van een paar honderd of duizend euro. Maar dat was het dan ook. Helaas’’, lacht Tim.

Zondag doet Tim nog mee aan de landenwedstrijd. Ook daar lonkt een wereldtitel. ,,Onze kansen zijn goed’’, blikte hij zondagochtend alvast vooruit. ,,Stratego is van oorsprong een Nederlands spel, dat vooral hier gespeeld wordt. We zijn als Nederland dan ook al vaak wereldkampioen geworden.‘’ Lachend: ,,Wat dat betreft kan je het een beetje vergelijken met schaatsen.’’

Werldkampioen Tim Slagboom, idolaat van Stratego. ...Het spel heeft gewoon alles in zich...
Volledig scherm
Werldkampioen Tim Slagboom, idolaat van Stratego. ...Het spel heeft gewoon alles in zich... © arie kievit
Een blije Tim Slagboom nadat hij dit weekend in Sheffield wereldkampioen Stratego werd.
Volledig scherm
Een blije Tim Slagboom nadat hij dit weekend in Sheffield wereldkampioen Stratego werd. © Tim Slagboom

In samenwerking met indebuurt Breda