Tim 'The Travelling Teacher' uit Terheijden reist de hele wereld over: 'Ik wilde dit al zo lang'
TERHEIJDEN - Tim The Travelling Teacher, zo noemt hij zichzelf. Leraar Tim Ovington (28) uit Terheijden pakte in september zijn rugzak en heeft na vijf maanden al 18 landen bezocht. Hij wil met eigen ogen zien hoe het onderwijs er in al die landen uit ziet. Zelf gaf hij Engels en Mediawijsheid op de mavo aan Effent in Oosterhout. Nu praat hij met docenten in Denemarken, Ijsland en staat zelf voor de klas in Malawi, Toronto en Memphis.
Zijn leerlingen kunnen via social media zijn avontuur volgen, want Tim geeft ook live college op Instagram. "Niet elke les hoeft binnen vier muren plaats te vinden, ik kan jongeren ook zo inspireren," vindt hij . Want dat is wat hij graag wil: jongeren inspireren. Hij heeft nu 3000 volgers via social media. "Morgen ga ik naar Memphis. Ik ben uitgenodigd om daar een college te geven over 'Follow your dreams', voor 600 leerlingen."
Na zes jaar was het moment daar: Tim kreeg een vast contract bij Effent. Maar Tim bleef niet, hij nam ontslag. "Mijn ouders stonden eerst natuurlijk niet te juichen, maar ik voelde: 'This is the moment'. Ik wilde dit al zo lang. En dat zagen zij later ook wel in," vertelt hij via skype vanuit New York. Het is daar acht uur 's ochtends, lokale tijd.
Passies combineren
Tim heeft een passie voor lesgeven, sport en reizen. "Ik dacht: 'Hoe kan ik die drie dingen combineren?' Aanvankelijk was mijn doel om het onderwijssysteem te onderzoeken. Je leest zoveel over het Scandinavische systeem. Ik wilde dat met eigen ogen zien. Ik ben in Finland, Denemarken en IJsland geweest en heb daar mooie dingen gezien." Daarbij kon hij zijn leerlingen niet loslaten en bedacht dat hij ze ook tijdens zijn reis kon lesgeven om hen zo deelgenoot te maken van zijn inzichten en avontuur. Zijn reismaatje Joeri van den Kieboom filmt. Tim deelt zijn online colleges via Instagram. Hij gebruikt hiervoor Nearpod, een onderwijs app om interactieve lessen te geven.
Een greep uit de meest opvallende dingen die hij tegenkwam. In Denemarken bezocht hij een 'open school'. Een basisschool met 650 leerlingen, zonder klaslokalen. Het gebouw heeft vier buitenmuren en een leslokaal voor muziek. Voor de rest bestaat het uit een open ruimte. Het plafond is van glas. De akoestiek is perfect geregeld. Overal liggen, zitten of hangen kinderen, die bezig zijn op hun eigen manier te leren. Er zijn hangmatten, ligstoelen, bankjes, barkrukken met hoge tafels, zitzakken en ronde tafels. Er is geen schoolbel. Kinderen kunnen planten en dieren verzorgen. Elke dag wordt er vers gekookt uit eigen moestuin.
Finland, 'het walhalla van het Onderwijs'
Hij bezocht ook Finland, 'het Walhalla van het onderwijs'. Finland staat op nummer 2 in de ranglijst van Programme for International Student Assessment (PISA). Dit is één van de meest gerespecteerde onderwijsonderzoeken ter wereld.
De kinderen hebben er veel kortere lesweken dan in de rest van Europa, na elke les hebben ze een kwartier pauze. Leraren worden als professionals gezien, de schoolinspectie is in 1990 afgeschaft. Er wordt alleen formatief getoetst. Dat wil zeggen dat een leerling na een bepaalde periode een toets krijgt, om te kijken hoeveel hij weet van de stof en te bepalen wat hij nog moet leren om zijn leerdoel te halen. "Kinderen worden daar zo zelfstandig opgevoed, het zit echt in hun DNA," aldus Tim, "In Nederland zeggen kinderen: 'Hè, is het niet voor een studiepunt? Dan ga ik er ook niet voor leren.' In Nederland worden leerlingen altijd beoordeeld met een cijfer. In Finland zijn leerlingen meer intrinsiek gemotiveerd om dingen te leren."
In Finland zijn leerlingen meer intrinsiek gemotiveerd om dingen te leren
Het schoolsysteem uit het ene land kun je echter niet zomaar kopiëren naar een ander land. Tim: "De cultuur is gewoon anders. Ouders in Finland voeden hun kinderen op een andere manier op. In Zuid-Afrika zag ik ook dat scholen het Amerikaanse systeem wilden overnemen, maar dat werkte niet."
Lesgeven over de gehele wereld
In Ijsland bezocht hij de Elfschool. "Daar geven ze les over elven, daar geloven veel mensen in." In Dubai leerde hij dat 40 procent van alle scholen een international private school is, waar kinderen van expats les krijgen. Ouders betalen zich blauw aan schoolgeld. Docenten uit alle landen worden ingevlogen om les te geven en verdienen 4000 euro per maand, belastingvrij. Op het platteland van Malawi bezocht hij, achterop de motor van een plaatselijke chief, twee basisscholen. "Op de ene school hadden ze 11 gediplomeerde docenten op 1233 leerlingen. Op de andere 9 docenten op 1029 leerlingen." Op beide scholen mocht hij lesgeven. In één klas had hij 95 kinderen, in de andere klas 108.
Welke elementen uit andere landen gaat hij straks toepassen in zijn eigen lessen? Tim: "Ik wil meer doen met differentiatie in de klas. Ik heb tot mijn twaalfde in Schotland gewoond. Toen ik in Nederland kwam, kreeg ik op de havo net als iedereen Engelse les. 'Hi, I'm Tim and I live in Breda'. Dat slaat natuurlijk nergens op, ik ben een native speaker! Daarmee haal je niet alles uit een kind. In Schotland differentiëren ze. Je volgt een vak op je eigen niveau. Engels en gym deed ik op vwo niveau, geschiedenis op havo niveau en Frans op vmbo niveau." Hij paste dit zelf ook al toe in zijn lessen op de mavo in Oosterhout. "Ik nam een klein groepje onder mijn hoede die moeite had met Engels. Leerlingen die het sneller oppikten mochten zelf aan de slag met een opdracht. Soms gaven leerlingen elkaar les."
Ik heb hier drie jaar voor gespaard. Nu zijn mijn kosten niet zo hoog, ik betaal alleen mijn vliegticket en 's avonds een biertje
Video's
Samen met zijn reisgenoot Joeri maakte hij video's van zijn reis. De eerste ging viraal. "Uit 29 landen kreeg ik verzoeken om langs te komen en les te geven." Hoe betaalt hij deze trip? Tim: "Ik heb hier drie jaar voor gespaard. Nu zijn mijn kosten niet zo hoog, ik betaal alleen mijn vliegticket en 's avonds een biertje. Scholen die me hebben gevraagd om les te geven, betalen mijn verblijf. Na Memphis geef ik les in Toronto, daar logeer ik bij een docent. Daarna vlieg ik naar Costa Rica en Nicaragua en vervolgens sta ik twee maanden voor de klas op de Antillen. Die school heeft me benaderd om een juf met zwangerschapsverlof te vervangen." Tot juli is hij op reis. "Daarna kom ik terug om de Summer Sports Week te doen in Terheijden. Dat heb ik samen met mijn goede vriend Bram Franken opgericht. Dat vind ik superleuk om te doen. En daarna? Geen idee. Ik ben gevraagd om in Zuid-Spanje mee te denken over onderwijsvernieuwing en voor een project in Hongkong. We denken nu aan een documentaire over deze reis."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMmet Video
De rotonde in Etten-Leur waar opnieuw een dodelijk ongeval gebeurde blijft voorlopig zoals die is
ETTEN-LEUR - De rotonde waar woensdag een 39-jarige fietsster om het leven kwam is al langer in beeld als onveilig. De Etten-Leurse kwam om het leven bij een ongeval waar ook een vrachtwagen bij betrokken was.Etten-Leur -
PREMIUM
Kim en Vinnie springen in gat met Bij de Buren: ‘Veel vraag naar feestlocatie voor kleinere groepen’
PRINSENBEEK - Nieuwe buren voor café De Stee in Prinsenbeek. Tot eind 2022 zat Anneke van Hooijdonk met haar cafetaria ’t Steeke naast de kroeg aan de Haverdijk. In mei opent feestlocatie Bij de Buren in dat pand.Prinsenbeek -
PREMIUM
Acht dagen dobberen op de Javazee: zo werd Etten-Leurenaar Quentijn Fikke (1948-2023) wereldnieuws
ETTEN-LEUR - Quentijn Fikke uit Etten-Leur was veel meer dan de man die als helikopterpiloot crashte, acht dagen ronddobberde op de Javazee en overleefde door regendruppels te drinken. Ook probeerde hij een aap met mes en vork te leren eten en rende hij met zijn kleinzoon door metershoge vuren.Etten-Leur -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUM
Leefbaarheid en veiligheid in drie wat oudere wijken in Etten-Leur aangepakt
ETTEN-LEUR – De leefbaarheid en veiligheid van de wijken Etten-Leur-Noord, Hooghuis en Grauwe Polder worden dit jaar aangepakt. De gemeente, woningcorporatie Alwel en de HuurdersBelangenVereniging gaan daar onder andere met armoede aan de slag.Etten-Leur -
-
-
PREMIUM
Brabants horecagezin verruilt Tirol voor Strijbeek: ‘Ik paste daar niet tussen’
STRIJBEEK - Ze hadden een succesvolle horecazaak in Zevenbergen, vertrokken vervolgens naar Oostenrijk en nu zijn William en Jolein van de Kasteele terug op Brabantse bodem. In Strijbeek beginnen ze brasserie De Smokkelaar. Vooral Jolein wilde graag terug: ,,Ik kreeg heimwee.”Strijbeek -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer