Volledig scherm
ANP

Tijn is dé held van Serious Request 2016

BREDA - Wie aan Serious Request 2016 denkt, denkt aan Tijn. De doodzieke jongen (6) uit Hapert meldt zich woensdagochtend 21 december met zijn vader bij het Glazen Huis. "Het is heel waarschijnlijk dat hij de volgende Serious Request niet haalt. En toch wil hij geld ophalen voor kinderen in de derde wereld die misschien niet eens 6 jaar mogen worden", zegt zijn vader Gerrit deze morgen. Tijn wil dat doen door nagels te gaan lakken. Even later wordt er een gat in het Glazen Huis gemaakt en zit Tijn te lakken.

Tijn heeft hersenstamkanker, een ziekte die nog niet te behandelen is. "We kunnen hem niet beter maken. Maar we kunnen zijn leven wel tijdelijk nog wat leuker maken", zegt zijn vader.

Het verhaal komt binnen. Treurig, maar toch ook heel mooi dat Tijn en zijn ouders dit op kunnen brengen voor Serious Request. De jongen wordt omarmd door dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende. Binnen een mum van tijd is Tijn het gesprek van de dag. Burgemeester Paul Depla meldt zich op deze woensdagmiddag op de Grote Markt en benoemt Tijn voor één dag tot burgemeester van Breda. "Hij wordt onze eregast. Mag de ambtsketting om en nog veel meer."

#HeelHollandLakt
De actie van Tijn gaat inmiddels 'viral'. Talloze bekende Nederlanders lakken hun nagels mee met Tijn en zijn actie groeit in sneltreinvaart uit tot meest succesvolle ooit. De hashtags #heelhollandlakt #lakaan en #Tijn zijn trending op Twitter. Serious Request 2016 is overgenomen door Tijn.

Amper 24 uur later, het is donderdagochtend en Tijn meldt zich weer in Breda. Een hele dag gaat niet lukken, want 's middags moet hij weer naar het ziekenhuis. Tegen 10.00 uur komt Tijn het Glazen Huis weer binnen, Domien Verschuuren stelt hem direct weer op zijn gemak.

Burgemeester Tijn
Al snel meldt Depla zich bij het Glazen Huis en begint de wandeling naar het gemeentehuis. Met de ambtsketen om loopt burgemeester Tijn door Breda en wandelt hij niet veel later het gemeentehuis binnen.

Tranen
Ondertussen blijven de donaties binnenstromen. Het miljoen nadert, zeker nadat Sanne Hans op donderdagavond nog de tranen laat rollen over menig wang. De zangeres van Miss Montreal brengt in het Glazen Huis een ontroerend nummer ten gehore, speciaal voor Tijn. "Voor het eerst in heel heel lange tijd kwamen er tranen. Niet van verdriet, maar van pure vreugde en dankbaarheid", zegt vader Gerrit. "We hebben na het horen eerst een half uur staan huilen met familie en vrienden. Toen zeiden we: we moeten nu naar Breda. Dit lied is een monument voor onze zoon, daar zijn we zo dankbaar voor."

De ochtend na dit emotionele nummer van Sanne Hans passeert de lakactie van Tijn de grens van 1 miljoen euro. Tijn is landelijk nieuws, persbureau ANP verstuurt zelfs een persalarm na het passeren van deze grens. In binnen- en buitenland wordt de lakactie opgepakt. Tijn is hét gezicht van Serious Request 2016. Potjes nagellak vinden gretiger aftrek dan ooit.

Jeugdlintje
De dag na het dragen van de ambtsketen in Breda meldt Tijn zich weer op school in zijn woonplaats Hapert, ook daar gaat hij door met lakken. De gemeente Bladel geeft hem zelfs een jeugdlintje vanwege zijn actie.

Juist op deze vrijdag neemt de drukte enorm toe in Breda. Tijn is het gesprek van de dag op de Grote Markt. Hij kan er vandaag niet bij zijn in Breda, maar het lakken blijft. 's Avonds stroomt de stad vol met fans van NAC, zij brengen voor Tijn het 'you'll never walk alone' ten gehore.

'Tijntje bedankt'
Deze avond moet ook slaapgast Mark Rutte er aan geloven. Zijn nagels worden gelakt, blauw uiteraard. De donaties lopen door, 's middags wordt de 2 miljoen euro bereikt. Enkele uren later komen Domien en Frank het Glazen Huis uit.

Ze gaan op weg naar het Chasséveld. Daar treffen ze Tijn weer, Tijn heeft al met zijn familie op het podium gestaan en wordt nu geknuffeld door Domien en Frank. 'Tijnje bedankt', schalt over het Chasséveld. Tranen rollen weer over de wangen.

Serious Request 2016 zit er op. De actie van Tijn heeft meer dan 2,5 miljoen euro opgeleverd. Om stil van te worden, nog nooit haalde iemand met één actie zoveel geld op.

Volgend jaar zal Tijn er waarschijnlijk niet meer bij zijn tijdens Serious Request in Apeldoorn. Wat blijft is de herinnering, de herinnering aan de hartverwarmende actie van Tijn tijdens Serious Request in Breda.

#TijnHeld

Volledig scherm
Domien Verschuuren met Tijn. © Ramon Mangold/Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda