Het postkantoor in 2017. De zendmast is inmiddels verdwenen en op de hoek zit nu een woonwinkel.
Volledig scherm
Het postkantoor in 2017. De zendmast is inmiddels verdwenen en op de hoek zit nu een woonwinkel. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Tijdelijke woonruimte in oude postkantoor in Breda

BREDA - WonenBreburg heeft 44 tijdelijke kamers gerealiseerd in het voormalige postkantoor/KPN-gebouw aan de Oude Vest in Breda. Sinds vrijdag wonen er al mensen die tijdelijk op zoek zijn naar woonruimte. Dit geldt in principe tot augustus. Daarna worden de kamers ingezet voor buitenlandse studenten. 

De jaarlijkse toestroom van buitenlandse studenten aan de Breda University of Applied Sciences (BUas), wordt steeds groter, zo meldt WonenBreburg. De woningcorporatie is daarom samen met de gemeente Breda en BUas, tot deze oplossing gekomen. De kamers zijn gemeubileerd, inclusief internet en kunnen in ieder geval tot eind 2021 bewoond worden.

Appartementen

WonenBreburg heeft het voormalig postkantoor verkocht aan de ontwikkelaars MaasJacobs  en SDK Vastgoed (VolkerWessels) die er appartementen en commerciële ruimtes gaan realiseren. De partijen nemen het eigendom over zodra de wijziging van het bestemmingsplan rond is voor de locatie. 

Er is nu een tijdelijke vergunning voor de huisvesting in de 44 kamers. MaasJacobs heeft de verbouwing daartoe afgelopen periode uitgevoerd. Inmiddels zijn er al veel aanmeldingen bij de leegstandsbeheerder ALVAST die de tijdelijke verhuur regelt. Er zijn nog enkele kamers beschikbaar. (Tekst gaat verder onder de illustratie)

Het oude postkantoor wordt in de toekomst verbouwd. Dit is een schets van hoe de zijde aan de Keizerstraat er ongeveer uit gaat zien. Nieuw ten opzichte van de huidige situatie is de toren aan de linkerzijde, want de achterkant van het gebouw (aan de kant van de Molsparking) wordt helemaal vervangen.
Volledig scherm
Het oude postkantoor wordt in de toekomst verbouwd. Dit is een schets van hoe de zijde aan de Keizerstraat er ongeveer uit gaat zien. Nieuw ten opzichte van de huidige situatie is de toren aan de linkerzijde, want de achterkant van het gebouw (aan de kant van de Molsparking) wordt helemaal vervangen. © Bedaux de Brouwer Architecten

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er 110 tot 120 appartementen in het oude postkantoor komen. Het wordt een mix van huur- en koopwoningen. Twee zijden van het complex (aan de Akkerstraat en de Kerkstraat) worden gesloopt en opnieuw opgebouwd. Over de hele begane grond komt een grote ruimte voor winkels, horeca en kantoren. Onder het gebouw komt een parkeergarage.

Er is al een ontwerp gemaakt door Architectenbureau Bedaux de Brouwer, dat in Breda onder meer bekend is van projecten als ‘t Sas, de Gasthuyspoort en de vernieuwde Houtmarkt. 

PostBreda

Het project heeft de werktitel Post Breda gekregen. De postkantoorfunctie heeft het pand al lang niet meer. Nadat WonenBreburg het pand kocht in 2005 is het vooral een pleisterplek geweest voor bedrijfjes die er tijdelijk ruimtes huurden. Sinds 2018 staat het gebouw leeg, omdat WonenBreburg toen de tender startte voor de verkoop. Inmiddels is een deel van de begane grond weer in gebruik. Daar huurt woonwinkel Homestock tijdelijk een ruimte van ongeveer 400 vierkante meter

De transformatie en nieuwbouw van het complex aan de Oude Vest zullen nog een paar jaar op zich laten wachten omdat er nog veel procedures doorlopen moeten worden. 

In samenwerking met indebuurt Breda